Blog > Komentarze do wpisu
Batoniki amarantusowe i firma Biolevita

 

Zapraszam na batoniki owsiane z dodatkiem poppingu z amarantusa, pestek dyni, sezamu, migdałów i prawdziwego oleju z pestek dyni, który nadaje im wspaniałego orzechowo - dyniowego aromatu. Batoniki wyszły chrupiące, nie za słodkie, z dodatkiem ulubionych dodatków. Idealne na małego głoda zamiast kupnych batoników :)

Dostałam do wypróbowania 4 rodzaje olejów (z pestek dyni, sezamowy, kukurydziany, oliwę z oliwek) z firmy Biolevita. 

Do dzisiejszych batoników użyłam olej z pestek dyni

"Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów, zup i innych potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do deserów.Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, co sprawia że opóźnia procesy starzenia, spożywanie oleju obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę."

Wielkim plusem olei jest ich pakowanie w 30 ml saszetki, dzięki czemu są zawsze świeże i można ich użyć w każdym miejscu i o każdej porze.

Po więcej informacji na temat firmy zapraszam na stronę 

Biolevita <--- klik, klik

 

Składniki:

180 g płatków owsianych

60 g poppingu z amarantusa 

100 g masła

100 g ziaren słonecznika

100 g ziaren dyni

20 g ziaren sezamu

50 g obranych migdałów

1 saszetka oleju z pestek dyni (u mnie firmy Biolevita)

200 g miodu

Płatki owsiane wymieszać z ziarnami słonecznika, dyni i sezamu. Blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią gotową mieszankę. Piec w piekarniku w 180oC około 12 minut mieszając co jakieś 2 minuty.

W garnku podgrzać miód z masłem, roztopić i gotoować aż powstanie piana. Zdjąć z ognia i dodać olej dyniowy. Wymieszać. Do garnka dodać popping z amarantusa, migdały i mieszanę z piekarnika. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę na blaszkę, wyrównaż wierzch i mocno docisnąć, aby masa się posklejała.

Piec kolejne 20 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić ostrym nożem na kawałki.

Smacznego!

poniedziałek, 25 lutego 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/25 14:09:36
Ale cuda nam tu dzisiaj proponujesz Mysiu. MUszę to wypróbować i zrobić mojej studentce, która bardzo lubi takie wynalazki, zresztą mama też:)))
Pozdrawiam:*
-
2013/02/25 14:44:52
pysznie wyglądają:)
-
2013/02/25 15:32:52
amarantusowe batoniki , pyszna energia na cały dzień ;d super ! uwielbiam takie zdrowe przekąski ;)
-
2013/02/25 20:25:46
Uwielbiam takie batoniki musli Mysiu:)... cudowne Ci wyszły .... porywam jednego, jeśłi można?:) buziaczki
-
2013/02/25 21:13:08
chrupałabym! na zdrowie :)
-
2013/02/25 21:17:08
dzięki Dziewczyny za komentarze :)
Pewnie Joluś - częstuj się :*
-
2013/02/25 22:17:42
Wspaniałe, można chrupać bez wyrzutów :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl