Blog > Komentarze do wpisu
Tort bezowy z kiwi

 

 

Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy.

Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny. Wierzch zdobią owoce kiwi, które przełamują słodycz tortu.

UWAGA! Jeden kawałek tortu to spora dawka słodyczy, najlepiej serwować tort do niesłodzonej herbaty.

Do bezy najlepiej sprawdzają się starsze białka, powinny one mieć temperaturę pokojową (najlepiej wyjąć je z lodówki na 12 godzin przed pieczeniem). Swoje bezy upiekłam dzień przed przekładaniem co Wam również polecam.

Miłego dnia!

Źródło inspiracji na blat: Kwestia Smaku


Składniki na 2 bezy:

330 ml białek (u mnie około 8-9 dużych białek), 

450 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki (30%)

2 kopiaste łyżki cukru pudru

2 łyżki soku cytrynowego

 

Dodatkowo:

4 owoce kiwi

listki bazylii do dekoracji


Białka (nie mogą zawierać ani odrobinki żółtka, ponieważ dobrze się nie ubiją) ubić na sztywną pianę z solą, następnie małymi porcjami dodawać cukier, aż powstanie gęsta, błyszcząca, gładka masa. Dodać sok z cytryny, mąkę i ubić jeszcze parę minut (bezy nie można przebić).

Na dużej blaszce od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm, na które pewnym ruchem wyłożyć po połowie na każde pianę z białek.

Piec w 120oC około 40 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 100oC i suszyć bezę przez 2-3 godziny (w zależności ile mamy czasu). Jeśli mamy go więcej zostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Blaty bezowe oderwać od papieru.

Przygotować krem: 

Zimną śmietanę (ja zamrażam ją dodatkowo w zamrażalniku 15 minut przez użyciem) ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder, następnie dodawać małymi porcjami ser mascarpone i miksować na najniższych obrotach miksera, na koniec wlać sok z cytryny i połączyć z masą.

Pierwszy blat wyłożyć na talerzu, wyłożyć 3/4 naszej masy, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Udekorować listami bazylii.

Smacznego! 



środa, 30 stycznia 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/30 10:24:13
Fantastyczny!
-
2013/01/30 10:48:05
Wygląda atrakcyjnie, chyba będę musiał spróbować, pomimo niewielkiej sympatii do torcików bezowych.
-
2013/01/30 11:06:58
Wygląda fantastycznie! Bezy to moje odkrycie z zeszłego roku :)
-
2013/01/30 11:24:56
Uwielbiam torty bezowe, są cudowne w smaku .... pięknie prezentuje się Twój z taką zieloną czapeczka:) buziaka zasyłam
-
2013/01/30 12:34:22
Tort wyszedł Ci przepiękny:) A dodatek kiwi bardzo mnie intryguje:)
-
2013/01/30 15:39:50
Doskonaly!
Podziwiam Cie! :D
-
2013/01/30 18:07:40
Cudo!
Uwielbiam bezy:)
Pozdrawiam serdecznie, buziaki.
-
2013/01/30 18:21:00
no kochana! Istne dzieło sztuki:)))
-
2013/01/30 18:27:20
bardzo ładne Ci te bezy wyszły. I torcik również zachęca do zrobienia i zjedzenia :) Pozdrawiam
-
2013/01/30 20:56:21
Marzenie!
-
2013/01/30 22:25:05
Marzy mi się taki bezowy torcik... Piękny!
-
2013/01/30 22:38:23
Kochana Mysiu, tort wygląda obłędnie!:)
-
2013/01/31 05:21:40
mam w planach zrobienie bezowego toru , dzięki za pyszną inspirację ;d
-
2013/01/31 11:15:32
Wczoraj robiłam eton mess w bardzo podobnym klimacie :) Urocze zdjęcia, jak zawsze.

pozdrawiam ciepło
-
2013/01/31 12:05:17
Atrakcyjnie się prezentuje:)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/31 18:13:31
Piękny :) Uwielbiam połączenie bezy i kiwi :)
-
2013/02/01 21:23:16
wow wygląda imponująco! aż trudno uwierzyć, że to Twój pierwszy tort bezowy ;)
-
2013/02/02 11:58:22
Kocham torty bezowe! :-) Porywam kawałeczek ;-)
-
2013/02/03 08:35:22
Jak zwykle piękne zdjęcia, aż człowiek staje się głodny:)
-
2013/02/03 22:58:54
Wygląda obłędnie :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl