Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z bananami i masą kajmakową

 

Niesamowita tarta. Bardzo prosta i szybka, bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie, z masą kajmakowa - intensywnie czekoladową, z bananami i bitą śmietaną.

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

 

Tartę należy przetrzymywać w lodówce, ale radzę wyjąć ją przed podawaniem, aby lekko się ogrzała i nie była zbyt twarda podczas krojenia.

Składniki:

220 g ciastek digestive

100 g masła, roztopionego

1 puszka (400 g)kajmaku z puszki, o smaku czekoladowym

100 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietany kremówki (30%)

1 łyżka cukru pudru

2 - 3 średniej wielkości banany

kakao do oprószenia

+ sok z cytryny

 

Ciasteczka zmiksować w malakserze na mokry piasek, następnie dodać masło i miksować do połączenia się składników. 

Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki na 3,5 cm tortownicy o średnicy 20 cm. Schłodzić w lodówce.

Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 2-3 godziny (ja trzymałam ją całą noc).

Śmietankę kremówkę ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę na koniec dodawać cukier puder i wymieszać. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić dużą ilością soku z cytryny. Na wierzch masy kajmakowej z czekoladą ułożyć banany i przykryć bitą śmietaną (można łyżką lub szprycą czy rękawem cukierniczym). Wierzch posypać kakao. 

Smacznego :)


piątek, 11 stycznia 2013, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/11 11:01:24
Toż to klasyczne Banoffee Pie! Pychota! I cudne foty. :-)
-
2013/01/11 11:08:22
ale pyszności mniammm
-
2013/01/11 11:20:35
też uwielbiam... i pięknie wygląda :)
-
2013/01/11 11:43:41
banany i słodziutka masa? Jestem w niebie ;):P
-
2013/01/11 12:35:57
obłęd :)
-
2013/01/11 16:22:57
Oblednie wyglada! Swoja droga, to pewnie porzadna bomba kaloryczna :) ale co tam, czasem warto!
-
2013/01/11 17:25:57
Istna Rozpusta!! :) :P Piękna tarta :)
-
2013/01/11 18:08:51
Mmm, co za słodka rozpusta, wygląda przepysznie!
-
2013/01/11 23:52:04
Jaka dekoracyjna, przepiękna po prostu !:)
-
2013/01/12 10:39:08
Dziękuję Dziewczyny, miłego weekendu ;)
-
2013/01/12 15:48:05
Jest wspaniała! Jak zawsze pięknie zaprezentowana! Pozdrawiam
-
Gość: gemzi, *.dynamic.chello.pl
2013/01/12 17:34:57
Zrobiłam! mój spód troszkę nie wyszedł- zakładam że za mało czasu w lodówce lub za mało masła. Musiałam też wprowadzić modyfikacje z przyczyn technicznych, zamiast czekoladowej masy była kakaowa oraz połowa tarty była wyłożona mango. Poza tym przeżyłam ekstazę kulinarną! Przepyszne! Polecam każdemu na poprawę humoru :)
-
2013/01/12 18:39:49
No Gemzi! Gratuluję! :) Ten dodatek mango musi być wpaniały! :) Kulinarne podróże wkręcają i są niebezpiecznie uzależniające, także uważaj ;P

Pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
2013/01/12 18:57:04
jest kajmak, jest i moje uwielbienie do danego wypieku :) Twoja tarta dodatkowo wygląda obłędnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak chwycić za chusteczkę i otrzeć ślinkę, która cieknie :)
-
2013/01/12 20:16:20
Kochana toż to rozkosz dla podniebienia musi być:) zasyłam buziaka:)
-
2013/01/12 21:22:16
Mmmm.... Ślinka cieknie... i jak pięknie ozdobione! :)
-
2013/01/13 07:33:03
wygląda przepysznie ,rozkoszna tarta !
-
2013/01/13 07:38:32
Wow, wygląda naprawdę przepysznie, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/01/13 08:22:04
Ranyyy wygląda nieziemsko!:)
-
2013/01/13 14:18:14
w Twoim wykonaniu tradycyjne banoffee nabiera nowego wyrazu, przeapetyczne zdjęcia, z tymi śmietanowymi rozetkami, oprószonymi kakao tarta wygląda obłędnie :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/14 20:13:27
Kalorii ma milion, ale ten smak... Boski!
-
2013/01/14 21:02:56
Gość: gin, 50c5748f.flatrate.dk robiłaś? Jeśli tak i smakowało bardzo się cieszę! A kalorie? Kto by je liczył ; P
-
2013/01/19 09:51:55
Co za rozpusta!
-
Gość: Ewka, *.uznam.net.pl
2013/03/19 20:24:21
Witam,
ciasto jest przepyszne - mój mąż oszalał ;o)
ale nie mam pojęcia jak z 200 ml śmietany udało się Pani wypełnić tak wysoko i gęsto całą blachę ciasta..
Ja musiałam lecieć do sklepu i dokupić jeszcze jedno opakowanie.

Pozdrawiam!
-
2013/03/20 09:51:05
Gość: Ewka, ip-80-245-183-125.uznam.net.pl bardzo się cieszę, że tarta smakowała :)
-
Gość: filia_dea, 80.54.75.*
2014/02/26 16:32:49
A czym zastąpić kakao? Akurat jest dla mnie niewskazane a mam dużą ochotę zrobić tą tartę. Czym wykończyć aby równie pięknie wyglądało?
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl