Blog > Komentarze do wpisu
Zawijany makowiec drożdżowy



 

Ciasto, które musi znaleźć się na stole w okresie świątecznym to koniecznie zawijany drożdżowy makowiec. To tradycja. Ciasto ma chrupiącą skórkę i pyszne nadzienie makowe napakowane ulubionymi bakaliami.

Lubicie?

Zapraszam!


Składniki na 2 strucle:

2 1/2 szklanki mąki (+ do podsypywania)

50 g świeżych drożdży

100 ml mleka

125 g roztopionego masła/margaryny

5 żółtek

5 łyżek cukru

szczypta soli

1/2 łyżki spirytusu

 

Składniki na masę makową:

500 g maku

ok. 250 ml mleka

250 ml wody

150 g cukru

2 łyżki miodu

50 g masła

3 białka

50 g rodzynków

50 g orzechów włoskich

skórki pomarańczowej - daj tyle ile lubisz :)

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 100 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, ostudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę składników i wyrobić gładkie i nie lepiące do rąk ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym pieczeniem makowca). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem z wodą w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i odcisnąć mak. Zmielić dwu lub trzykrotnie. Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier, miód, drobno pokrojone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i smażyć na małym ogniu około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Masę ostudzić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą kulkę rozwałkować w kształcie prostokąta, nałożyć na środek mak (zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od boków) i delikatnie zwinąć w rulon, boki podwinąć pod spód. Owinąć papier wokół makowca , zostawić trochę wolnego miejsca na wyrośnięcie ciasta (około 3 cm ). Papier zawinąć tak, aby złączenie było na spodzie makowca. 

Piec w 190oC około 35 - 40 minut

Ciasto można polać lukrem (u mnie cukier puder z sokiem cytrynowym)

Smacznego!





niedziela, 16 grudnia 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/16 15:28:07
Śliczne zdjęcia Pieczareczko :) Masz rację. Makowiec to konieczność :)
-
Gość: martex.82, 79.162.232.*
2012/12/16 17:02:27
zgadzam się z Tobą Mysiu w 100 %, strucla makowa na Święta być musi i basta :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/16 17:43:33
Uwielbiam strucle makowe, z ciasta drożdżowego najbardziej!:)
-
2012/12/16 18:56:24
Makowca nigdy nie robilam- tradycyjnie piecze go babcia:) Chyba czas spróbować :)
Pozdrawiam i zapraszam w wolnym czasie do mnie.
moojekoolry.blox.pl/html
-
2012/12/16 19:25:30
Taki makowiec lubię najbardziej!
-
2012/12/16 19:36:19
U mnie to tradycja, wyniesiona z domu rodzinnego, piekę co roku. Twój zawijany makowiec, wygląda przepysznie, już nie mogę się doczekać kiedy zabiorę się za swoje, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2012/12/16 21:56:32
Śliczny! Bardzo apetyczny!
-
Gość: Anna, 178.219.119.*
2012/12/16 22:50:53
Tylko dlaczego taki dziurawy
-
2012/12/17 05:50:33
makowe ! kocham mak ;p ale nigdy nie robimy makowca na święta ...
-
2012/12/17 14:33:37
Jasne, ze lubię ;-) Najbardziej w te święta ;-) Też będę piekła, ale w czwartek ;-)
-
2012/12/17 17:35:08
uwielbiam takie makowce!!!
-
2012/12/17 17:39:39
Wygląda pysznie!:-) U mnie dziś pierniczki podpatrzone u Ciebie:-):*
-
2012/12/17 17:52:46
Dziewczyny, dzięki wielkie za komentarze :) uwielbiam makowiec!
Gość: Anna, 178.219.119.21* - no niestety, ale mistrzem nie jestem w pieczeniu zawijancow i zle go zawinelam i stad te moje dziury w niektorych miejscach, akurat do zdjecia takie mi sie ukroily ;)

Pozdrawiam!
-
2012/12/18 10:29:30
Mysiu uwielbiam takie zawijane makowce ...są po prostu boskie:) .... niewiem czy nie upiekę takowej jeszcze:) buziaczki
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl