Blog > Komentarze do wpisu
Piernik marchewkowy




 

Przepyszny piernik z dodatkiem dużej ilości startej marchewki i skórki z pomarańczy. Jest puszysty, wilgotny i bardzo aromatyczny, dodatkowym plusem jest szybki czas przygotowania. 

Dla mnie palce lizać!

Polecam i życzę miłej soboty : )

Źródło inspiracji: Polska kuchnia regionalna (z moimi zmianami)



Składniki na piernik:

2 szklanki* mąki pszennej

2 szklanki utartej marchwi

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju słonecznikowego

3 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 1/2 łyżeczki kakao

1 1/2 łyżki przyprawy do piernika (domowej)

skórka otarta z jednej pomarańczy

 

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki mleka

 

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

Do misy miksera wlać olej, wsypać cukier i miksować, dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczową. Ciągle miksując dodać porcjami odstawioną mąkę z przyprawami. Formę do wymiarach 25 x 10 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i przelać ciasto.

Piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180oC. Ciasto przestudzić w formie.

W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika.

Smacznego!

*Szklanka = 250 ml



Przepis bierze udział w VI Festiwalu Pierniczków 


sobota, 08 grudnia 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/08 17:22:26
Mysiu, cudowne propozycje piernikowe u Ciebie. Jestem zachwycona! :)
-
2012/12/08 17:30:16
Nie wpadłabym na pomysł z marchewkowym piernikiem! Super. :)
-
2012/12/08 17:57:10

Smakowity!
Cytrusowa nuta bardzo kusi...
Wczoraj też upiekłam.
Z żurawiną i migdałami.
Przedświąteczne smaki porywają.
-
2012/12/08 18:31:08
Słyszałam o nim tylko pozytywy :)
-
2012/12/08 20:59:05
Pyszny! Idealny!
-
2012/12/09 05:01:33
mmm marchewkowy - mogę kawałeczek ? pachnie świętami ;*
-
2012/12/09 20:20:23
Mysiu wspaniały piernik, wyglada mi na niezwykle wilgotny, a takowe lubię:) buziaczki
-
Gość: , 31.178.63.*
2012/12/14 08:52:14
Nie zgadza mi się lista składników i tego, co po kolei dodajesz: gdzie znika kakao?

R
-
2013/01/03 16:12:18
Upiekłam go i juz zniknął :)
-
Gość: , 31.178.63.*
2013/01/04 11:45:13
Z foremki wg. przepisu (12cmX25cm) piernik "wyszedł" - był dwa razy wyższy, niż forma, więc i polewy nie można było wylać. Polecam foremkę 12cmX35cm.

R
-
2013/01/05 00:30:56
Dziękuję za przepis, skorzystałam :)
slodkie.blox.pl/2013/01/Piernik-marchewkowy.html
-
Gość: NatkaGnatka, 109.232.25.*
2013/09/14 10:51:06
Ja i mój ukochany uwielbiamy ciasta marchewkowe. W ciągu ostatniego 1,5 roku zrobiłam ich niezliczoną ilość i za każdym razem z innego przepisu. Wczoraj trafiłam na ten i bezsprzecznie zgodziliśmy się z moim chłopakiem, że to najlepszy piernik marchewkowy na świecie ;) Pominęłam skórkę z pomarańczy bo oboje nie znosimy jej smaku i zrobiłam po swojemu polewę. Ciasto wyszło cudownie wilgotne, wysokie(blacha 12x35 jak polecała jedna z komentujących :) słodkie i pachnące, no i polewa wieńczy dzieło. Upichciłam wczoraj wieczorem, a dziś rano została już tylko połowa ;) zrobię je jeszcze nie raz ;)
Pozdrawiam
-
2013/11/23 22:10:37
wspaniały piernik :) upiekę na pewno, nawet nie na święta ale tak do pojedzenia! pozdrawiam!
-
2014/12/21 11:15:07
Widzę, że mój wcześniejszy komentarz się nie zapisał.... Zrobiłam ten piernik i jest rewelacyjny! Będę go jeszcze robić na Święta i nie tylko! Polecam go i dziękuję za przepis :)!
-
Gość: Piernikowa Babka : , *.dynamic-ra-4.vectranet.pl
2015/11/13 15:01:38
Dziękuję za przepis. Pychotka. Ten piernik robiłam już kilkakrotnie. Dzieci i nawet mój mąż "pożeracz" makowców zajada się tym ciastem. Ostatnio trochę zmodyfikowałam dodając 2 razy wiecej kakao i przyprawy do piernika. Troszkę intensywniejszy i też pycha. Jeszcze raz dziękuję za przepis :)
-
Gość: Basieńka, *.ip.rudna-net.pl
2015/12/31 15:12:31
Upiekłam bardzo dobry pierniczek
-
Gość: Zakalec, *.internetia.net.pl
2016/03/11 22:32:47
Smutek, żal, rozczarowanie. Z zewnątrz sucha ramka, a w środku plastelina.
-
Gość: sylvia, *.adsl.inetia.pl
2016/12/16 11:14:45
rewelacja!!! robiłam już kilka razy i jest przepyszny! rodzina zadowolona :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl