Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka wg przepisu Kasi Babci



Prawdą jest, że babcine przepisy są najlepsze - zawsze wychodzą i wszystkim smakują. Ta reguła sprawdziła się również i w tym przypadku.

Skorzystałam z przepisu Kasi Babci na szarlotkę na delikatnym, kruchym spodzie, z grubą warstwą prażonych jabłek z dużą ilością cynamonu, która rozpływa się w ustach.

Szczerze i gorąco polecam, bo szarlotka jest przepyszna!

Miłego popołudnia :)


Źródło przepisu: Słodkie Fantazje (z moją małą zmianą)

 

Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

16g cukru waniliowego 

3-4 łyżki mleka

160 g miękkiego masła


Składniki na nadzienie:

2 kg kwaśnych jabłek 

1/3 szklanki cukru 

16g cukru z prawdziwą wanilią

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 2 czubate łyżeczki)

40g masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej (zastąpiłam budyniem waniliowym)


Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do niedużego rondla/garnka, dodać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można je jeszcze dosłodzić do smaku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki (oprócz mleka), wyrobić ciasto w robocie lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, ja użyłam miksera i z ciastem bardzo dobrze się pracowało. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta utworzyć kulę, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą wylepić spód blaszki (u mnie o wymiarach 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać w paru miejscach widelcem.

Spód podpiec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto wymieszać z 3-4  łyżkami mleka, aby stało się delikatnie lejące i wylać je na wierzch nadzienia jabłkowego.

Piec ok. 3-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do przestudzenia. 

Udekorować wierzch posypując szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego!


wtorek, 13 listopada 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/13 16:56:44
Mysiu czy lubię? Uwielbiam:) ..... po prostu uwielbiam:). Już od jakiegoś czasu za mną chodzi, moze upieke na weekend:) buziaczki Kochana:)
-
2012/11/13 17:12:16
w pełni się z Tobą zgadzam Mysiu, ta szarlotka jest przepyszna, też ją niedawno piekłam i jestem zachwycona, również polecam bardzo :)
-
2012/11/13 17:39:52
Wygląda cudownie... Prosi się o spróbowanie :)
-
2012/11/13 18:01:49
W związku z szalejącą po blogach zabawą "Liebster blog" pozwoliłam sobie Cię otagować :) Zapraszam do zabawy, szczegóły u mnie.
-
2012/11/13 18:29:33
Przepięknie wygląda, a z taką iloscią jabłek musi smakować przepysznie ! Pozdrawiam :)
-
Gość: Martyna, *.bb.sky.com
2012/11/13 18:38:41
A ja sie zastanawialam jakie ciasto dzis zrobic... Dzieki za pomysl. Musi byc PRZEPYSZOTA :P
-
2012/11/14 05:40:11
wygląda idealnie , pewnie tak samo smakuje ;D
-
2012/11/14 06:23:20
Mysiu, na dobrą szarlotkę zawsze dam się namówić - taką jak Twoja biorę w ciemno :)
-
2012/11/14 07:20:42
Wygląda rewelacyjnie! Lekko i perfekcyjnie...
-
2012/11/14 08:48:13
cóż napisać wygląda idealnie i pewnie też tak smakuje
-
2012/11/14 11:06:54
No nie ma siły, muszę w końcu i ja ją zrobić, bo wygląda genialnie! Piękna!
Pozdrawiam :)
-
2012/11/15 20:55:16
jaka równiutka. niebiańsko wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
-
2012/11/16 11:04:51
Masz rację co do babcinych przepisów, zawsze wychodzą ;) Już czuję jak pyszna musiała być ta szarlotka;)
-
2012/11/17 11:07:31
Uwielbiam szarlotkę, a ta wygląda przepysznie:))
-
Gość: agnes, *.adsl-surfen.hetnet.nl
2013/04/14 12:02:25
robilam polecam pychota
-
Gość: monaliza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/18 17:31:10
ile go się piecze? czy dobrze zrozumiałam, 3 godz. i 35 min.?
-
Gość: Bea, *.092.078.pools.vodafone-ip.de
2015/04/16 20:32:56
Wlasnie dzis upieklam te szarlotke.
Pyzsna, krucha, najlepsza jaka dotad jadlam!!!!!!!!!!!
-
Gość: annabanana, *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2015/04/30 23:45:00
Od kilku miesiecy mam ten przepis zachowany w zakladkach i co kilka tygodni do niego wracam. Ciasto udaje sie za kazdym razem i znika w mgnieniu oka!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl