Blog > Komentarze do wpisu
Kasza jęczmienna z pieczarkami

 

Dzisiaj mieliśmy pyszny obiad. Kasza z pieczarkami firmy SyS polana sosem pieczarkowym, udekorowana świeżym szczypiorkiem. Mojemu R. dodałam pieczonego kurczaka, był zachwycony ;)

Składniki na obiad:

kasza wg przepisu firmy Sys

sos pieczarkowy wg przepisu pieczarki mysi

 

Polecam ; )

 

 

Skład torebki:

kasza jęczmienna, pieczarki suszone (7%), cebula prażona (cebula, olej roślinny).


Sposób przygotowania:


1. Zawartość torebki dokładnie opłucz na sicie i osącz. Do garnka wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli oraz wlej 400 ml wody (2 objętości dania). Możesz dodać 1 łyżeczkę masła.

2. Doprowadź do wrzenia, często mieszając.

3. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka! 

4. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

5. Dopraw do smaku.

 

Składniki na sos pieczarkowy:

200 g pieczarek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

1 łyżka mąki +3 łyżki wody

150 ml śmietany 12%

1 łyżeczka ziół prowansaldzkich

do smaku: sól, pieprz

 

W rondelku roztopić masło, dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, zrumienić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę lub w cienkie paseczki. Dusić aż pieczarki odparują większość wody. Dodać śmietanę i rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotować aż sos zgęstnieje. Dodać zioła i doprawić do smaku.

Kaszę polać sosem pieczarkowym i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

 


wtorek, 20 listopada 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

  • Pyszna wizyta w restauracji Marina

    W ramach akcjiBlogerzy Smakująodwiedziłam restaurację Marina znajdującą się na przeciwko Uniwersytetu Wrocławskiego, pomiędzy dwoma urokliwymi mostami. Klimat t

  • Kapuśniak

    W każdym polskim domu, każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na tradycyjną zupę kapuśniak, jednak dzisiaj zachęcam wszystkich do spróbowania tego przysmaku

  • Papryka nadziewana farszem z kaszy gryczanej

    Moja kolejna przygoda z produktami firmy SyS. Tym razem do faszerowania papryk użyłam kaszy gryczaną z warzywami. Danie robiłam w moim ulubionym woku, do któreg

Komentarze
2012/11/20 18:14:24
Kaszą jęczmienną to ja nigdy nie pogardzę:). Uwielbiam ją:) .... dla mnie to taki nr 1 wśród kasz:). Z sosem pieczarkowym musi smakować rewelacyjnie:). Pozdrawiam Mysiu
-
2012/11/20 18:51:24
no tak faceci zawsze muszą mieć mięso do obiadu - znam to doskonale:) a sosik pyszny:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/17 02:16:10
:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl