Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto jak 3 bit



 

 

To jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam w życiu! Jest boskie w smaku! Bardzo szybkie do zrobienia, bo bez pieczenia. Wystarczą nam tylko herbatniki, masa kajmakowa, masa budyniowa, bita śmietana, trochę gorzkiej czekolady i gotowe! 

Uwaga! Ciasto bardzo uzależnia, choć łatwo się nim przesłodzić.

Do popołudniowej kawy jak znalazł.

Kto jeszcze nie próbował niech żałuje albo zabiera się za jego przygotowanie ;)

Polecam!

Źródło przepisu: Moje Wypieki


Składniki:

6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)

1,5 masy kajmakowej z puszki, około 600 g

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

 

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).

Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń:

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.

Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

* zamiast można użyć cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym (16 g)


poniedziałek, 19 listopada 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/19 17:03:51
Wygląda na takie, które uzależnia. :) Pycha!
-
2012/11/19 17:56:13
a ja potwierdzam, że to racja ;) piękne :)
-
2012/11/19 23:30:11
Od takich pyszności nawet mogę się uzależnić ! Wspaniałe ciacho :)
-
2012/11/20 05:41:01
tak to ciacho na prawdę uzależnia ,kiedyś mogłam zjeść połowę blachy , teraz już nie jem słodyczy ...
-
2012/11/20 06:12:54
Nie dziwię się , że uzależnia ;) Tyle dobrego w jednym kawałku :)
-
2012/11/20 07:26:50
To jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam...
-
Gość: donia, *.dynamic.chello.pl
2012/11/20 07:29:29
Żeby nie czekać aż herbatniki zmiękną, dolną warstwę od spodu smaruję sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą. A na warstwę budyniową dodaję plasterki banana. Taka moja wariacja ;)
-
2012/11/20 11:01:30
jadłam! pycha!
-
2012/11/20 15:20:34
Tez je robiłam i rodzinka się zajadała bez opamiętania!:-) Wygląda pięknie u Ciebie, od razu mam ochotę się częstować:-)
-
2012/11/20 16:21:30
Gość: donia, 89-70-90-0.dynamic.chello.pl twoja wersja z bananami do mnie przemawia :)
judik1119 - ciesze sie, ze udalo mi sie Ciebie namowic na te pyszne ciacho :)

Pozdrawiam Was dziewczyny i dziekuje za odwiedziny ;*
Buziaki!
-
2012/11/20 17:38:33
Znam takie ciasto Mysiu, smakuje wspaniale:) ...u nas w domu robi się też często wersję z biszkoptem na samym spodzie (zamiast herbatników:)) buziolek Kochana
-
2012/11/20 18:15:14
Też Twoją wersję Joluś bym polubiła, bo od Ciebie biorę wszystko w ciemno ;)
-
Gość: kasia, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/05/12 21:35:52
Zrobiłam sobie dzisiaj taką przyjemność! Pyyyycha! :D Jako że jestem na początku mojej drogi kulinarnej, jest to mój najlepszy "wypiek" ;) Dziękuję za ten przepis, łatwe i pyszniutkie :]
-
Gość: Ania, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/19 19:31:22
Dodajesz całe jajka, czy tylko żółtka do zrobienia masy budyniowej?
-
Gość: Roksana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/29 18:22:40
cała moja rodzina zachwycona i ja też. Mąż zapowiedział, że życzy sobie co tydzień takiego ciacha. Zamiast czekolady gorzkiej daję mleczną bo taką wolę :) Dziękuję za przepis :)
-
Gość: Agulka, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2016/01/05 23:24:30
Przepyszne ciasto REWELACJA
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl