Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka z orzechowym akcentem



 

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez świeżego ciasta, dlatego dzisiaj zapraszam Was na szarlotkę wg ciekawego przepisu.

Spód zrobiony z kruchego ciasta, na to gruba warstwa pokrojonych w plasterki jabłka z orzechowym akcentem, a to wszystko przykrywa ciasto biszkoptowe. Pospane cukrem pudrem bardzo cieszy oko i podniebienie.

Bardzo dobre ciacho, idealne do popołudniowej kawy.

Polecam i życzę tak słonecznego dnia jaki mamy we Wrocławiu!

 

 

Źródło przepisu: Moje Ciacho (z moimi małymi zmianami)

 

Składniki na ciasto kruche:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
1 – 2 łyżki cukru pudru
łyżeczka startej skórki z cytryny (pominęłam)

Ciasto biszkoptowe:

3 jajka
1 białko
3 pełne łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (dałam budyń waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać do sztywnej pijany. Następnie dodać żółtka, zmiksować z całością, dodać łyżkę oleju, zmiksować delikatnie. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość połączyć już ze sobą za pomocą łyżki, delikatnie mieszając. 

Nadzienie:

1 kg jabłek antonówek lub szarych renet

Orzechowa posypka:

6 łyżki zmielonych orzechów

4 łyżki bułki tartej ( zmieniłam na herbatniki)

Orzechy zmielić na tzw. ,,mączkę”, następnie wymieszać razem z bułką tartą (zmielonymi w blenderze herbatnikami). 

 

Ponadto:

4 łyżki cukru pudru z wanilią do posypania 

 

Wykonanie całości: 

Zagnieść ciasto kruche i schłodzić w lodówce, (jeśli ciasto jest za bardzo kruche w zagniataniu, można dodać 1 lub 2 łyżki śmietany). 

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36 cm, wysmarować odrobiną tłuszczu, posypać bułką tartą. Wyłożyć kruchym ciastem (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko docisnąć ręką, wyrównując powierzchnię). Ciasto podpiec w piekarniku na jasno złoty kolor ok. 10 minut w 200 st. C. 

Na podpieczone ciasto posypujemy połową mieszanki orzechowej, na to dajemy jabłka, które można posypać cukrem (ja ominęłam). Na jabłka rozsypujemy pozostałą mieszanką orzechową po całości. Na samą górę wylewamy równomiernie ciasto biszkoptowe (rozkładałam łyżką po całości, następnie wyrównałam). 

Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut, rozgrzanego do 190 st. C. W połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. 

Po upieczeniu i wystudzeniu się ciasta, posypać cukrem pudrem z wanilią. 

 

Smacznego :)   




niedziela, 28 października 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/28 14:57:35
Muszę przyznać, że w w środku wygląda obłędnie. Jeśli smakuje równie wspaniale to ja się na to piszę. :)
Pozdrawiam cieplutko.
W Warszawie też słoneczko ;)
-
2012/10/28 15:56:20
Bardzo podoba mi się pomysł kładzenia jabłek pokrojonych w plasterki;) Wygląda to bardzo efektownie;)
-
2012/10/28 16:03:51
genialne ciacho na niedzielne popołudnia z kawką i rodzinką ;d super ! jabłuszka *.*
-
2012/10/28 16:04:57
wygląda pysznie! szkoda że nie można spróbować z monitora;) pasowałaby do mojej aktualnie pitej herbatki:)
-
2012/10/28 16:13:36
I u mnie dziś szarlotka z orzechowym akcentem na stole tylko w nieco innym wydaniu :) Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)
-
2012/10/28 17:05:11
ale pysznie napakowana jabluszkami:)
-
2012/10/28 17:32:50
Ślicznie Ci wyszła, bardzo się cieszę, że z korzystałaś przepisu, a najbardziej to, że ciasto się udało i smakuję, pozdrawiam cieplutko :-).
Ps. U nas dziś pochmurno, z opadami śniegu ;-).
-
2012/10/28 19:43:26
a jak obłędnie wygląda!
-
2012/10/28 19:46:57
orzechy + jabłka, jak najbardziej! ;)
-
2012/10/28 20:26:39
Mysiu, wspaniała i pyszna szarlotka! Bardzo mi się podoba. Jabłuszka fajnie pokrojone widać:)
-
2012/10/29 08:58:20
Bardzo ciekawe ciasto, pysznie wygląda! Pozdrawiam
-
2012/10/29 08:59:28
Orzechy, jabłka, ciasto biszkoptowe i do tego kruche - to musi byc niebo w gębie:) pozdrawiam ciepło
-
2012/10/29 14:22:09
Jabłka bardzo lubią się z orzechami....
-
2012/10/29 23:36:43
Twoje wypieki są po prostu boskie, od razu nabrałam ochoty na szarlotkę , mimo wieczorowej pory :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl