Blog > Komentarze do wpisu
Sernik wiedeński

 

Sernik, który znają i lubią wszyscy. Domowy, najlepszy! 

Na kruchym spodzie z prawdziwym mielonym serem (jeśli nie macie na to czasu możecie użyć mielonego z wiaderka, ale to nigdy to samo), z dodatkiem wiejskich jaj, których żółtka nadawają pięknego żółtego koloru, a białka niesamowitej puszystości.

Smakuje jak od babci :)

Do masy serowej możecie dodać ulubione dodatki: rodzynki, skórkę pomarańczową, kawałki czekolady.

Polecam i życzę miłego popołudnia ;-)

 

Składniki na spód:

2 szklanki mąki pszennej

4 płaskie łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

150 g masła

 

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu

1 szklanka cukru

120 g masła

6 jajek

1 cukier waniliowy

2 czubate łyżki budyniu waniliowego

 

Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane masło, jajko i zagnieść gładkie ciasto.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równo ciasto na spód. Ponakłuwać z wierzchu widelcem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w 200oC. Wyjąć i ostudzić.

 

Twaróg 3-krotnie zmielić i odłożyć na bok. Żółtka utrzeć na białą masę z cukrem. Cały czas ucierając dodać miękkie masło i po łyżce sera.  Na koniec ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę serową i wylać ją na wystudzony spód ciasta.

Wstawić ponownie do piekarnika i piec 60 minut w 170oC. Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia nie uchylając drzwiczek.

Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 



czwartek, 11 października 2012, pieczarka_mysia
Tagi: twaróg

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/11 14:30:39
Wspaniały :)
-
2012/10/11 14:44:25
bardzo fajny Ci się udało :) idealny
-
2012/10/11 14:50:02
Cudowny Mysiu, ja chcę kawałek:) Pliss:)
-
2012/10/11 15:04:52
cudny!!!! poprosze kawałek;)
-
2012/10/11 17:33:19
wyszedł Ci ślicznie!!!! Taki żółciutki i wysoki ideał... :D
-
2012/10/11 18:30:23
cudowna klasyka, serniczek wprost idealny,niesamowicie apetyczny, piękne zdjęcia :)
-
Gość: Ania, *.warszawa.vectranet.pl
2012/10/11 21:34:53
Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: moje-ankiety.pl/respond-31422.html
-
2012/10/12 00:09:25
piękny! zgadzam się w pełni, że serniki najlepsze są na jajkach od 'szczęśliwych' kurek - ostatnio wszystkie jajka, które dostanę od Babci idą właśnie na serniki :)
-
2012/10/12 08:10:51
cudny.. a wiesz że jeszcze chyba wiedeńskiego nie piekłam? Trzeba się kiedyś skusić ;)
-
2012/10/12 08:12:22
Jaki puszysty;)
-
2012/10/12 10:20:50
Serniczek jest boski!
-
2012/10/14 08:17:33
Ślicznie Ci wyrósł, ja mam przepis od swojej mamy, i ciągle się zbieram by go upiec, bo tylko taki sernik piekło się w moim rodzinnym domu, pozdrawiam :-).
-
2012/10/14 15:35:55
piekny serniczek:) ladnie wyrosniety, taki reprezenatcyjny:)
-
2012/10/14 23:12:44
Piekny, puchaty sernik! Super sprawa :)
-
Gość: magda, *.ptim.net.pl
2015/02/19 21:17:27
bardzo dobry przepis - piekłam 3 razy z maleńkimi zmianami: cały budyń i aromat rumowy, PYCHA!!!!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl