Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Z upieczonego poniżej biszkopta zrobiłam pyszne ciasto :)

Biszkopt należy przekroić na dwa blaty i przełożyć je dużą ilością bitej śmietany. Wierzch polać ulubioną polewą czekoladową i gotowe! 

 

Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia,  a rozkosz dla podniebienia jest bezcenna ;-) 

Porada: Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej przed przekładaniem go bitą śmietaną, bo trzeba poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie.

Słodkiego dnia ;*

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżkek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.

Tortownicę o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować brzegów masłem) przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 

 

Składniki na krem:

1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki żelatyny

4 łyżki gorącego mleka

 

W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę i zmiksować całość.

Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć bitą śmietaną. Wierzch biszkopta polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego :-)




piątek, 05 października 2012, pieczarka_mysia

Komentarze
2012/10/05 10:05:49
Oj tak bita śmietana i czekolada to coś co tygryski bardzo lubią:) buziolek i cudownego weekendu życzę:)
-
2012/10/05 10:37:49
Ale ciacho pyszka, marze teraz o takim kawałku :)
-
2012/10/05 10:44:53
Wiedziałam, że biszkopt to był wstęp...
-
2012/10/05 12:05:14
ooo pychota! wygląda niesamowicie apetycznie
-
2012/10/05 12:42:42
takie ciacho to niebo w gębie:-)
-
2012/10/05 16:52:35
oo ja ale wyrośnięte ciacho :) jakie cudne pychotka !
-
2012/10/05 18:26:32
Biszkopt był wspaniały, a ciasto przecudne, całość imponująca ! Serdecznie pozdrawiam :)
-
2012/10/05 19:33:23
robi wrażenie!
-
2012/10/05 21:08:18
Wygląda rewelacyjnie ...
-
2012/10/05 22:41:55
Pyszne i leciutkie ciasto!
-
2012/10/06 19:19:21
Już wiadomo do czego był potrzebny biszkopt :) Świetnie wykorzystany, a ciasto kuszące i apetyczne.
-
2012/10/07 10:35:07
pieknie wygląda i ile kremu mniammmm
-
2012/10/11 04:15:09
twoje ciasta są przepiękne
-
Gość: monika, dynamic-78-8-140-151.ssp.dialog.net.pl
2013/02/24 11:36:15
Tak wszystko fajnie, ale rozpuscic 4 łyżki żelatyny w 4 łyżkach mleka graniczy z cudem,
może miały by c4 łyżeczki ?:)
-
Gość: alutek, 89-76-108-80.dynamic.chello.pl
2014/01/19 17:36:15
nareście mi wyszło pyszne ciacho
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl