Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką



 

Lubicie ciasta drożdżowe?

Ja mam na ich punkcie fioła! Zawsze mi smakują, ale najbardziej takie jak te - wilgotne z sezonowymi owocami (u mnie z jabłkami) posypane obficie słodką kruszonką, która rozpływa się w ustach. 

Koniecznie podane ze szklanką ciepłego mleka!

Polecam ;-)

Źródło przepisu: zeszyt Babci, z moimi małymi zmianami i kiedyś piekłam bardzo podobne ciacho autorstwa Kulinarne Spotkania

 

Składniki na ciasto:

 

50 g drożdży świeżych

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 jajka

1/2 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka

2 czubate szklanki mąki pszennej

szczypta soli

owoce sezonowe (super smakuje z jabłkami)


Składniki na kruszonkę:

 

100 g mąki

50 g masła

60 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli.  Nie mieszać!, tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.

 

W międzyczasie przygotować kruszonkę: na małym ogniu, na patelni roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy, potem mąkę, odstawić z ognia, wymieszać łyżką, aby powstały grudni ciasta i ostudzić. Przygotować owoce. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm, na wierzchu ułożyć jabłka i posypać kruszonką.

 

Piec w 180oC przez 40– 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

 

Smacznego!


Porada: Aby ciasto było pięknie przyrumienione z wierzchu na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć termo obieg.

 




 


poniedziałek, 01 października 2012, pieczarka_mysia

Komentarze
2012/10/01 15:32:08
Doskonałe ciasto drożdżowe!
-
2012/10/01 16:32:28
Wspaniałe, jak u babci:)
-
2012/10/01 17:09:21
Uwielbiam wszystko co drożdżowe:) Kochana, narobiłas mi smaka ....chyba będe musiała poczynić drożdżówy wypiek:) buziol
-
2012/10/01 17:35:13
Do kubka ciepłego mleka.. Do kawy.. Do herbaty.. Takie ciasto jest niezastąpione! :)
-
2012/10/01 20:33:17
wygląda przepysznie
-
2012/10/01 20:48:45
Mysiu, ciacho wygląda cudnie! Uwielbiam drożdżowe , z kruszonką, owocami. Kocham je 
-
2012/10/01 21:05:25
z jabłuszkami jak u babci
-
2012/10/01 22:06:24
Ono jest idealne! Ściskam!
-
Gość: luczynka, aaba155.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/02 09:50:57
Właśnie poszukiwałam przepisu na jakieś ciacho z jabłkami na jutrzejszy dzień i już wiem, co upiekę :) Dziękuję za pomysł :)
-
Gość: gin, 50a19f3b.flatrate.dk
2012/10/02 21:07:07
Ja drożdżówki lubię coraz bardziej, a takiej z jabłkami i kruszonką bym się nie oparła :)
-
Gość: , aeab162.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/24 14:30:05
Właśnie czekam, aż wyrośnie. Mam nadzieję, że wyjdzie takie jak na zdjęciach...
-
2013/02/06 12:14:19
Gość: , aeab162.neoplus.adsl.tpnet.pl - wyszły ciacho? :)
-
Gość: basia, clf70.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/16 22:50:42
Fajny przepis :-) zrobiłam ..ciasto pycha ,tylko ja zamiast jabłek dodałam rodzynki :-D
-
Gość: , rtr-5-222.interkar.pl
2013/02/24 18:12:09
ucze sie piec, pierwszy raz zrobilam drożdzowe ciasto wg tego przepisu. Cala blacha zniknela w oka mgnieniu :)
-
Gość: gosc, ip-151-248-46-105.free.aero2.net.pl
2013/03/05 00:39:11
hmmmm przepis B prosty ze nie powiem super prosty za kilka przetestuje ale chyba prozstrzego przepisu nie widzialem, pytanie co to temperatura pokojowa b jak ja mam 23 zima to jest to moje minimum a kolo mowi ze jak ma 23 stopnie to pojdzie z torbami i ze juz sie przyzwyczail do 18 roznice widazc golym okiem 5 stopni wiec jaka jest ta pod ciasto bo wiadomo w mieszkaniu monza przemiescic sie pod np okno czy pod CO albo mbezposrednio na piec np kaflowy wiec prosze o parametry:):):)
-
Gość: gosc, ip-78-30-106-174.free.aero2.net.pl
2013/03/05 14:34:34
halllo nikt mi nieodpowie na moje pytanie?? a doszlo jeszcze jedno skladniki i ciasto powinny stac 3 godziny -4 godziny nastepnie ciasto powinno stac w cieplym miejscu 3 godziny ludu pracy pomyslcie 2 razy zanim cos naskroiecie przepis niezrozumialy bania i tyle jasnowidzem nie jestem
-
Gość: , m83-187-65-113.cust.tele2.se
2013/03/23 20:23:14
Pomimo że jestem laikiem ciasto wyszło wyborne, a moi goście ze Skandynawii koniecznie chcieli ten przepis. Brawo!
-
Gość: Barbara, 87-206-252-107.dynamic.chello.pl
2013/04/09 22:05:42
Zrobiłam ciasto, wyszło wyśmienite. Bardzo dziekuję za przepis i pozdrawiam :)
-
2013/04/10 09:07:35
Bardzo się cieszę, że ciacho wyszło i smakowało :)
Pozdrawiam!
-
Gość: magdasajgon, 159-205-188-234.adsl.inetia.pl
2013/10/14 13:22:27
WITAM,
CIASTO UPIEKŁAM I JESTEM ZASKOCZONA EFEKTEM! WYSZŁO DOSKONAŁE: DELIKATNE KRUCHE, SŁODKIE, LEKKO PUSZYSTE I WILGOTNE! PO PROSTU PYCHA! DO TEJ PORY CIASTO DROŻDŻOWE TO BYŁA ISTNA PORAŻKA: SUCHA, NIERZADKO SYPIĄCA SIĘ WRĘCZ ŻÓŁTA KOSTKA ALBO NIEJADALNA GĄBKA...ŚWIETNY PRZEPIS, Z PEWNOŚCIĄ JESZCZE NIE RAZ SKORZYSTAM! MAGDA
-
Gość: Beata, 5-226-95-10.ip.netia.com.pl
2014/01/11 20:24:30
Na pewno tylko tyle maki się daje?
-
Gość: Lena, adsh164.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/05 22:20:28
wlasnie je robie rosnie i pachnie pieknie....
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl