Blog > Komentarze do wpisu
Pleśniak ze śliwkami



Zapraszam Was na kolejne ciasto ze śliwkami. Jedno z ulubionych w moim domu i przez mojego R.

Kruche, delikatne ciasto, z dużą ilością śliwek (jeśli ich nie macie możecie wykorzystać powidła śliwkowe), słodką i delikatną bezą. Nazywa się je także skubańcem z racji skubanego ciasta, a nie tartego na tartce.

Jeśli chcecie przepis na pyszne ciasto pachnące i przypominajce dzieciństwo, beztroskie lato u babci na wsi to ten przepis jest dla Was ;-)

Słodkich snów ;-)

 

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki

30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)

5 jajek

5 łyżek cukru pudru

1 szklanka cukru kryształu do piany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao 

2 słoiki powideł śliwkowych, lub w sezonie świeże śliwki – około 1 kg


Szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, jedną rozwałkować i wyłożyć tortownicę lub blachę. Na cieście rozsmarować powidła lub umyte, przekrojone na pół, wypestkowane śliwki ułożone przecięciem do góry.

Do trzeciej części ciasta dodać kakao, zagnieć. Z połowy ciemnego i jasnego ciasta zeskubać drobne kawałki i posypać nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubić bardzo sztywną pianę, wyłóżyć ją na owoce. Z pozostałego ciasta zeskubać małe kawałki i posypać nimi pianę. 

Piec ciasto ok 60 minut w temp. 180°C.

Smacznego! ;-)

Porada: Nie bójcie się dodawać smalcu do ciasta, to tylko 2 łyżki, a dzięki temu ciasto nabiera delikatności i kruchości.

 

 

wtorek, 04 września 2012, pieczarka_mysia
Tagi: śliwki owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/04 20:30:59
apetycznie ciasto!
-
2012/09/04 20:31:05
cudowne, przepyszne ciasto,fajne te dwukolorowe, skubane łatki, mnie też kojarzy się z dzieciństwem :)
-
2012/09/05 11:58:46
Mysiu uwielbiam pelśniaka, ale z śliwkami jeszcze go nei piekłąm:) buziaka zasyłąm:)
-
2012/09/05 12:14:02
apetyczny !
-
2012/09/05 22:13:47
Mysiu, ten pleśniak wygląda znakomicie! Idealne ciasto. :)
-
2012/09/06 07:56:54
Oj jak dawno takiego nie jadłam. Pycha.
-
2012/09/06 10:00:13
pleśniak w jesiennym wydaniu! bomba
-
2012/09/06 11:02:21
Uwielbiam pleśniak, ale ze śliwkami jeszcze chyba nie jadłam! Twój jest piękny!
Pozdrowienia:)
-
2012/09/06 21:32:20
Ja też uwielbiam pleśniak i mam wrażenie, że śliwkowej wersji nie jadłam. Chętnie bym to zmieniła w tej chwili :)
-
2012/09/09 15:58:16
uwielbiam plesniaka i juz pozeram Twoje ciacho oczami:)
-
Gość: Violettabarbara, *.ip96.fastwebnet.it
2018/07/31 11:43:26
Witaj Pieczarka Mysia , wybacz pytanie , ale nie mam doświadczenia w pieczeniu ciast ,uwielbiam skubanca i chcę go upiec , proszę napisz dokładniej mąkę ile powinno być 1/2 - kg?
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl