Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto kawowe ze śmietaną

Klasyka.

Kawowy biszkopt, kawowy poncz, słodka śmietanka i znowu kawowy akcent. Dla fanów i fanek kawy - kawoszy, którzy kochają smak kawy ;-)

Polecam!

Bardzo szybkie i prosto w przygotowaniu. 

Porada: Aby śmietana dobrze się nam ubiła i nie zważyła należy ją z początku miksować na najwyższych obrotach miksera, a jak widzimy, że jest prawie ubita zmniejszyć do ½ obrotów. Może znacie macie swoje sprawdzone triki na śmietanę?

Życzę aromatycznego dnia pachnącego kawą!


Składniki na biszkopt:

6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru


Składniki na krem:
700 ml śmietany kremówki, najlepiej 36%
2 x 12 g Fix do ubijania śmietany


Składniki na poncz:
½ szklanki wody
1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
½ łyżeczki cukru pudru
 
Dodatkowo:
3 łyżeczki drobno zmielonej kawy ziarnistej
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.
Formę prostokątną 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować formy masłem) przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 


W wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i cukier puder. Nasączyć z wierzchu biszkopt.


Śmietanę kremówkę ubić w wysokim naczyniu. Dodać cukier puder wymieszany z Fixem do śmietany. Odłożyć ½ szklanki do dekoracji, resztę przełożyć na biszkopt i wyrównać.

Posypać przez drobne sitko zmieloną kawą. Udekorować kleksem śmietany i ziarnami kawy.

Włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia i podawać.

Smacznego!


środa, 12 września 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/12 09:48:26
cudo!!!! zapisuję do zrobienia
-
2012/09/12 11:19:30
Fajowe kosteczki!
-
2012/09/12 13:36:53
Jakie piękne, równe kosteczki!:)
-
2012/09/12 14:13:32
piękne ujęcia, ciasto bardzo apetyczne!
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/09/12 14:26:19
wspaniałe, na pewno zrobię :)
-
2012/09/12 14:29:42
piekne, równiutkie kawałeczki ! :)
-
2012/09/12 16:57:25
cudowne ciacho, uwielbiam Twoje pełne ciepła, klimatyczne zdjęcia :)
-
2012/09/12 17:13:08
Ciasto wspaniałe i prześliczne zdjęcia:)
-
2012/09/12 17:42:54
Pyycha!
-
2012/09/12 18:00:11
Przepiękne ciasto, zazdroszczę takich równiutkich warstw, jak spod igły :)
-
2012/09/12 19:15:02
Wygląda wspaniale! Takie równiutkie... i tak pysznie:)
Pozdrawiam:)
-
2012/09/12 21:43:59
Wylada przepysznie,poprosze kawalek.Poleczenie kawy
z wypiekami mmmmmm cos wspanialego .Juz sama ilustracja
zapowiada przedsmak slodkiego raju...... :-) ;-) :-)
-
2012/09/13 07:55:55
Wygląda bajecznie!
-
2012/09/13 11:57:15
Mam ochote na takie cudo, uwielbiam kawowe ciasta
-
2012/09/13 14:06:42
O nie ale cudo !!!!!!!!!!!!!
-
2012/09/15 13:43:59
Kawy samej w sobie nie piję, bo nie lubię ...ale w wypiekach ją uwielbiam:). Co do smietany to ja zawsze stosuję zasadę, zę musi być mocno, mocno schłodzona:) ...i ubijam od razu na maxymalnych obrotach ... ale widać każdy ma swój sposób Mysiu:) buziaki
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl