Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka na mące krupczatce



 

Czy wiecie, że szarlotka pochodzi z Francji? Pierwsza została upieczona przez  Marie-Antoine Carême. Moim zdaniem za wynalezienie tak wspaniałego smaku powinien dostać co najmniej nagrodę Nobla ;-)

Dzisiaj zapraszam na moją szarlotkę. Ma pyszne delikatne, półkruche ciasto z mąki krupczatki, wypełnione grubą warstwą jabłek z cynamonem. Szarlotka posypana cukrem pudrem przypomina smak najpiękniejszych dni z mojego dzieciństwa.

Idealna do popołudniowej kawy w wolne popołudnie.

Miłego leniuchowania ;-)


Składniki na ciasto:

500 g mąki krupczatki

4 jajka

½ szklanki cukru

200 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia (firmy Gellwe)

Skórka otarta z 1 cytryny

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową:

2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

cukier waniliowy (firmy Gellwe)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Połączyć składniki, tak aby powstały małe grudki. Wsypać skórkę cytrynową, wbić jajka ( pół jajka zostawić do posmarowania wierzchu) i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik włączyć na 190oC.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Dodać cynamon i odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 placki o takich wymiarach jak blaszka (20 x 30 cm), którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden z placków wyłożyć na blaszce i piec 8-10 minut i lekko przestudzić

Wyłożyć jabłka na podpieczony spód, posypać z wierzchu cukrem waniliowym i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować połówką roztrzepanego jajka i nakłóć widelcem w kilku miejscach.

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do złotego koloru).

Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



środa, 15 sierpnia 2012, pieczarka_mysia

Komentarze
2012/08/15 09:12:52
kolejna cudowna szarlotka na Twoim blogu, niesamowicie apetycznie wygląda, tak sielsko i rzeczywiście przywołuje na myśl dzieciństwo :)
-
2012/08/15 09:38:30
oj tak, na krupczatce wychodzi super ciasto pod szarlotkę. kolejna pyszna propozycja!
-
2012/08/15 10:00:45
robiłam szarlotkę na krupczatce. Zdecydowanie to była najlepsza jaką jadłam. Nic nie daje takiej kruchości jak właśnie ta mąka :)
Tylko te szarlotki to jakiś taki powiew jesieni przywołują, co? ;)
Miłego wolnego dnia Pieczareczko :)
-
2012/08/15 11:46:22
Mysiu kochana, ta szarlotka wyglada oblednie krucho i pysznie :) Mam wlasnie kilogram krupczatki, z ktora nie wiem co zrobic. No to sobie szarlotke upieke :))

Buzka.
-
2012/08/15 12:18:19
mniamnuśna!
-
2012/08/15 16:33:15
Szarlotki są pyszne pod każdą postacią :)
-
2012/08/15 23:42:05
Moja ulubiona szarlotka jest z kremem francuskim, ale nigdy nie zastanawiałam się nad tym skąd w ogóle pochodzi! Dobrze wiedzieć, bo cenię sobie kuchnię francuską, więc wstyd, że nie wiedziałam :)
Ta w Twoim wykonaniu wygląda bardzo apetycznie, szczególnie nadzienie.
-
2012/08/16 11:03:20
Szarlotka to najlepsiejsze ciasto na świecie ...najlepsiejsze:) buziak
-
2012/08/16 12:53:56
Uwielbiam Twoje szarlotki Mysiu:-) Są zawsze takie okazałe i piękne:-) Takie równiutkie kawałeczki. Ochota na kawałeczek się robi od samego patrzenia:-)
-
2012/08/16 15:28:27
Idealna, po prostu marzenie!
-
2012/08/16 15:37:59
Piękne zdjęcia!!! Jestem w nich zakochana :)
-
2012/08/17 09:46:27
Wygląda wyśmienicie ....
-
2012/08/17 15:33:34
Dzięki Dziewczyny ;*
-
2012/08/17 15:40:11
Wyśmienita !
-
Gość: helena541, aaka43.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/20 20:03:51
jak piec-góra-dół czy z termoobiegiem?
-
2012/08/23 07:34:22
Gość: helena541, aaka43.neoplus.adsl.tpnet.pl - Piec góra - dół :)
pozdrawiam serdecznie!
-
2012/08/23 20:38:52
Mysiu,szarlotka wygląda bosko! nic tylko chwytać taki pyszny kawałek i zajadać. Mmmmmm....
-
Gość: helena541, abfj166.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/09 12:27:21
Chciałam zapytać,czy w składnikach na ciasto- to cukier ma byc kryształ czy cukier puder? Jeszcze jedno-mąka krupczatka-jaki typ tej mąki.Bardzo proszę o odpowiedź.
-
Gość: , p508e19b5.dip.t-dialin.net
2013/01/26 20:49:45
To ciasto z krupczatki to jedna katastrofa.Klejace,ciagnace,niedajace sie rozwalkowac nawet przez papier do pieczenia a juz o ulozeniu ladnie gornej warstwy nie ma mowy.Zrobilam wlasnie ale pierwszy i ostatni raz.Nie polecam nikomu.
-
Gość: Mimi, p508e19b5.dip.t-dialin.net
2013/01/26 21:56:19
wlasnie przed godzinka wyjeta z pieca i tak jak wyglada beznadziejnie u gory tak i smakuje.nie wiem co za wariat wymyslil ten przepis z krupczatka.ochyda!:(
-
Gość: Mimi, p508e19b5.dip.t-dialin.net
2013/01/26 21:58:07
wlasnie przed godzinka wyjeta z pieca i tak jak wyglada beznadziejnie u gory tak i smakuje.nie wiem co za wariat wymyslil ten przepis z krupczatka.ochyda!:(
-
Gość: Mimi, p508e19b5.dip.t-dialin.net
2013/01/26 21:58:20
wlasnie przed godzinka wyjeta z pieca i tak jak wyglada beznadziejnie u gory tak i smakuje.nie wiem co za wariat wymyslil ten przepis z krupczatka.ochyda!:(
-
Gość: mimi, p508e19b5.dip.t-dialin.net
2013/01/26 22:06:26
chyba nie myslicie kobiety,ze te zdjecia to zrobiona przez Mysie szarlotka.Juz same jablka po poddoszeniu powinny wygladac inaczej.Tak jak sie wyzej wypowiedzialam,ze ciasto ochydne do walkowania to jeszcze smak po upieczeniu tez nie taki.Lepiej bede kozystala z innego blogu sprawdzonych przepisow.
-
2013/01/27 09:57:44
Mimi, jesli szarlotka Ci nie smakuje, to nie oznacza, ze musisz dawać tutaj aż 5 komentarzy :)

Mnie szarlotka bardzo smakowała.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
-
2013/01/27 09:58:48
Mimi - I jeszcze chciałam dopisać, że każde zdjęcie jest moje, każde ciacho wygląda dokładnie tak jak wyszło z mojego piekarnika z podanych w przepisie składników.
-
Gość: meg, 095160026026.swiebodzin.vectranet.pl
2013/02/15 15:27:53
Mam pytanko bo dzis robiłam szarlotkę według tego przepisu i jestem zła bo ciasto wogole nie dawalo sie wałkowac bylo bardzo kleiste i miałam trudnosci z polożeniem drugiej warstwy bo z pierwsza jakos dałam rade :)
cos zrobiłam nie tak?Raczej nie wszystko według przepisu.Pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedz.
-
Gość: xxxx, 87-205-239-60.adsl.inetia.pl
2013/03/11 11:07:29
Mam nadzieje,że uda mi się ten jabłecznik ,bo robię z musem jabłkowym .Ciasto ,żeby się nie kleiło i się wyrobiło posypałam zwykła mąka .!
-
Gość: xxxx, 87-205-239-60.adsl.inetia.pl
2013/03/11 12:08:49
Upiekłam szarlotkę bez podpiekania ciasta ,tylko od razu włożyłam mus jabłkowy ,jest puszysta ,ale za mało słodka ,zobaczę jaka będzie po wystygnięciu .Ciasto jest lekkie i puszyste !
-
Gość: atrami, giga-91-224-216-250.giga-komputer.pl
2013/09/12 08:52:39
szarlotka na zdjęciu wygląda cudowanie ale na tym koniec...
z podanych składników kompletnie nic Wam nie wyjdzie - szkoda czasu i składników. Kompletna porażka, ciasto się klei, w ogóle nie da się go wyrobić. Pierwszy i ostatni raz skorzystałam z Twojego przepisu :(
-
Gość: kucharka, host86-181-223-30.range86-181.btcentralplus.com
2013/12/01 16:32:42
jablka bez cukru? co to za przepis. wiadomo, ze ciasto bedzie malo slodkie. Zarobilam ciasto, tu tez cos nie tak, klejace nie da sie rozlozyc, szkoda czasu na ten przepis, sam wyglad to nie wszystko, droga autorko bloga
-
Gość: joanna, 188-67-250-104.bb.dnainternet.fi
2014/02/04 17:01:27
No niestety, ja również dołączam do osób którym podana w przepisie szarlotka nie przypadła do gustu:( Do ciasta dodałam odrobinę więcej mąki i po wyciągnięciu z lodówki wałkowało się całkiem dobrze, więc tu akurat nie miałam problemu. Żeby łatwo przełożyć surowe ciasto do formy wystarczy wałkować je na papierze i przekładać razem z nim. Niestety jabłka są za mało upieczone, nie tworzą na tyle kleistej masy aby ciasto było "zbite". Górna warstwa nieco zbyt sucha i twardawa. Mimo moich najszczerszych chęci aby to ciasto dobrze wyszło...nie udało się. Również nie polecam tego przepisu:( Bardzo się rozczarowałam.
-
Gość: Konrad, revdns-94-158-228-123.jjs.pl
2014/08/15 15:49:38
Podane są złe proporcje. Ciasto wychodzi rzadkie. Dla początkującego kuchcika to będzie problem jeśli zechce zrobić ciasto stricte wg tego przepisu! Trzeba dodać więcej mąki, można zmniejszyć ilość jajek. Swoją droga jestem ciekaw czy mysia piekła szarlotkę wg tego przepisu przed podaniem go tutaj bo wg mnie nie!? Aby jabłka były miękkie można je wcześniej lekko poddusić, wszystko zależy od gatunku jabłek.
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl