Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto migdałowe ze śliwkami i migdałową kruszonką

 

Macie ochotę na coś pysznego? 


Polecam migdałowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Ciasto zrobione z mąki migdałowej i mąki krupczatki sprawia, że jest bardzo delikatne, nie za suche, idealnie słodkie, a do tego puszyste i bardzo smaczne. 


Proste w wykonaniu, wystarczy chwila, aby na stole stało coś słodkiego do popołudniowej kawy.


Miłego weekendu ;-)

Źródło inspiracji: Przy kuchennym stole, przepis własny 

 

Składniki na ciasto:

90 g miękkiego masła

3 łyżki oleju słonecznikowego EKO Propozycja Ekożerców

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3/4 szklanki mąki krupczatki

120 g migdałów 

4 jajka

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na kruszonkę:

50 g mielonych migdałów

50 g mąki

30 g cukru

2 łyżki masła

 

Dodatkowo:

300 g śliwek węgierek

 

Najlepiej dzień przed pieczeniem ciasta (wieczorem) zalać migdały w skórce (te na ciasto + na kruszonkę) wrządkiem i zostawić na noc. Następnego dnia obrać je ze skórki i zmielić w malakserze na drobny pył. Odstawić.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i odstawić.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć dłońmi do powstania większych grudek ciasta.

W dużej misce utrzeć masło, olej słonecznikowy  z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i gładką masę. Cały czas miksując dodawać po kolei jajka. Następnie dodać zmielone migdały i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać do formy gotową masę wyrównać i poukładać na wierzchu śliwki przecięciem do góry. Posypać kruszonką.

Piec w 180oC przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!




piątek, 17 sierpnia 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/17 17:42:55
Kochana to ciasto jest boskie!
-
2012/08/17 17:48:59
Migdałowe, uwielbiam!
-
2012/08/17 18:22:09
biorę kawałeczek ;)
-
2012/08/17 19:09:27
Ale ciacho !!!!!!! :D
-
2012/08/18 07:38:41
Wygląda mega pysznieeeee !:)
-
2012/08/18 18:07:26
Wyobraź sobie, że wczoraj, gdzieś przez przypadek przeczytałam, że pieczone migdały są rakotwórcze, ale takich mitów powstaje coraz więcej i nawet jeśli to prawda, to uważam, że ludzie trują się gorszymi świństwami, a od kilku migdałów z pysznym cieście jeszcze nikomu nic się nie stało :) A przecież migdały ze śliwkami komponują się cudownie i jak tu je pominąć?
-
2012/08/19 12:09:03
Moje ulubione ciasto! Piekne zdjecia!
Zapraszam cie do zabawy, do ktorej sama zostalam zaproszona
codojedzenia.pl/zabawa-w-11-pytan-wciagnelo-mnie/
-
2012/08/19 14:12:21
Mysiu! Wspaniałe! Jedno z moich ulubionych o tej porze roku!
Pozdrowienia:)
-
2012/08/19 22:52:00
Ciacho wspaniałe! Takie puszyste i wyrośniete! Mniaaaaaaam te śliweczki:)
-
2012/08/19 23:06:33
tak puszyste i wyrośnięte - piękne ciasto
-
2012/08/20 17:24:45
ta migdalowa kruszonka kusi mnie najbardziej *.*
-
2012/08/20 18:00:01
Cudne zdjęcia, cudne ciasto. Czy coś jeszcze można tu powiedzieć? :)
-
2012/08/20 18:06:04
Wygląda świetnie!
Pozdrawiam :)
-
2012/08/20 18:28:10
Szybkie, proste i baaardzo smaczne ;-)
-
2012/08/21 21:57:40
cudownie się prezentuje to ciasto, wygląda na bardzo delikatne, słodkie i owocowe ;)
-
2012/08/23 20:37:49
Wygląda obłędnie! Częstuję się,bo mam ochotę na śliwkową słodkość.:)
-
2012/08/24 22:45:14
Dla mnie rewelacja, ciacho wygląda przepysznie ...
-
2012/08/29 11:21:11
Mysiu u mnie właśnie piecze się ciasto śłiwkowe .... kolejne będzie takie z migdałami ...bo jest takie puchate:) buziaczek
-
Gość: jolcia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/19 14:11:19
Zalać migdały wrzątkiem, a nie "wrządkiem" :))
-
2014/07/25 14:57:40

a ja właśnie zrobiłam muffiny z mąki migdałowej z migdałową kruszonką, są bardzo pyszne, więc to ciasto na pewno też nieziemsko smakuje i jeszcze ta śliwka - super :):):)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl