Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem



 

Bardzo lubię takie ciasta!

A Wy?

Kruchy spód, na to lekko kwaśny rabarbar zanurzony w słodkiej warstwie budyniu, komponują się idealnie i zupełniają smakami w każdym kawałku ciasta. Wierzch to reszta startego kruchego ciasta.

Z podanych składników zużyłam połowę i upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm.

Słodkiego dnia ;-)

Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania


Składniki:

3 szkl. mąki

200 g masła

3/4 szkl. cukru (1/2 szkl.do ciasta + 1/4 szkl. do budyniu)

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 budynie o smaku waniliowym

3 szkl. mleka

ok. 400 g rabarbaru

Mąkę, masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie na ciasto. Ugotować budyń i jeszcze gorący wyłożyć na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut. 

Smacznego!

środa, 06 czerwca 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/06 07:25:56
Mmmm, jakby słoneczko zaświeciło w tę pochmurną środę!
-
2012/06/06 07:41:30
Sara ciasto jak marzenie! Znów czarujesz! Ściskam!
-
2012/06/06 09:41:39
kruche z budyniem to jedno z najlepszych połączeń :)
-
2012/06/06 13:10:32
a wiesz, ze miałam dziś w planach podobny placek kombinować ...ale skoro jak na tacy podajesz gotowy przepis to juz nei kombinuję:) Ciasto chłodzi się juz w lodówce i zamrażarce ....trzeba korzystać z resztek rabarbaru:)
Buziaczki Kochana:)
-
2012/06/06 16:01:52
Jakie piękne:) i na pewno pyszne... zazdroszczę!

Zapraszam do mnie:)
-
2012/06/06 16:17:45
Piekłam go niedawno z brzoskwiniami, pół blachy sama zjadłam :)
-
2012/06/06 17:30:38
ach! klasyka.
ale jaka pyszna ;]
-
2012/06/06 17:53:52
Wspaniałe! Moze też je wypróbuje? Świetnie wygląda, a dodatek budyniu z pewnoscią fajnie pasuje :)
Pozdrowienia :)
-
2012/06/07 06:56:50
Mysiu kochana, to ciasto wyglada przepysznie! Jak pomysle o tej budyniowej warstwie z rabarbarem to az mi sie buzia usmiecha :)) Zjadlabym kawaleczek :)

Buziaki.
-
2012/06/07 15:04:12
Mysiu, bardzo sie ciesze ze smakowało:) U Ciebie wyglada tak apetycznie, ze az mam ochote skubnac Ci kawaleczek:)
-
2012/06/10 10:51:06
Mysiu przepyszne jest to ciasto:) Mam nadzieję, zę uda mi sie jeszcze dostać rabarbar to sobie je jeszcze raz upiekę:) buziaczki
-
Gość: , *.xdsl.centertel.pl
2012/06/10 20:48:49
zrobiłam....wyszło przepyszne:)
-
Gość: gabrysia, *.kielce.vectranet.pl
2012/06/23 17:26:52
Siedzę i przeglądam Twoje przepisy, a z kuchni dolatuje zapach ciasta z rabarbarem .Chwilami mam wrażenie, ze czuję zapach Twoich ciast które oglądam.Cudnie.
-
Gość: gabrysia, *.kielce.vectranet.pl
2012/06/23 17:32:27
bardzo proszę o usunięcie moich wpisów
-
Gość: PAULA, *.play-internet.pl
2012/06/26 21:16:12
PYCHOTA!!1POLECAM!!
-
2012/07/15 09:09:44
Witam:) dziś skusze się na to wspaniałe ciasto ale też upieke w mniejszej blaszcze...piszesz,że zmniejszyłaś składniki o połowe a co w takim razie z jajkiem całym którego nie da się raczej na pół podzielić? :)
-
2012/07/15 20:03:50
ne-ssi - do połowy składników dałam całe jajko ;-) pozdrawiam!
-
2012/07/16 20:56:23
Własnie ciasto siedzi w piekarniku:) w mojej wersji są wisnie i troszke więcej budyniu:) jak tarkowałam ostatnią część ciasta na gorący budyń to troche ciasto zanikało w budyniu...zobaczymy po upieczeniu co z tego będzie:)
-
2012/07/17 20:37:26
Ciato pyyyycha:):):)
-
Gość: akakaka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/28 15:57:55
Zrobiłam to ciasto wg przepisu ale jest za mało słodkie i mało kruche jak na spód pod miękkie owoce. Być może pasowałoby pod gruszki.
pozdrawiam .
M.D.
-
Gość: Karola, *.dip0.t-ipconnect.de
2013/05/04 15:16:05
Zrobiłam dzis to ciasto, w smaku dobre ale spód sie troszkę nie dopiekł. Proponuje najpierw podpiec z 15 minut spód.
-
Gość: natusiowawkuchni, *.ostnet.pl
2014/05/13 23:40:23
Bardzo smaczne!
-
Gość: Danuta, *.ssp.dialog.net.pl
2015/05/23 18:36:01
Co Wy tu kucharki pitolicie,ciasto jest super i takie ma być a najlepsze jest na drugi dzień jak trochę zwilgotnieje.Jak komuś jest mało słodkie to można przecież posypać grubszą wasrstwą cukru pudru lub ewentualnie polać lukrem.Przepis fantastyczny!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl