Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Czarny Las





 

W miniony weekend miałam okazję wypróbować ciasto firmy Gellwe Czarny Las i wiecie co? Mimo, że nigdy nie kupuje ciast z kartoników to jestem zachwycona i pozytywnie zaskoczona! Ciasto jest bez konserwantów i sztucznych barwników, więcej można poczytać na tej stronie

A jak smakuje? Niebiańsko! Wszystkim bardzo smakowało i prosili o dokładkę!

Puszyste, intensywnie czekoladowe, wilgotne dwa blaty ciasta przełożone konfiturą wiśniową i delikatnym, czekoladowym kremem. Wierch zdobi gruba warstwa bitej śmietany, udekorowany wiórkami czekoladowymi i mrożonymi wiśniami.

Naprawdę polecam!


Lista zakupów:

1 opakowanie ciasta Czarny Las firmy Gellwe


Składniki do ciasta:

3 jajka

100 ml wody 

100 ml oleju słonecznikowego

500 ml śmietany kremówki (30%)

275 ml mleka

1 słoiczek konfitury wiśniowej 

100 g gorzkiej czekolady

 

Dodatkowo do dekoracji:

mrożone wiśnie

wiórki czekoladowe z mlecznej czekolady


Do wysokiej miski wsypać mieszankę do przygotowania ciasta, dodać jajka, wodę, olej i całość ubijać mikserem chwilkę na wolnych, następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Gotową masę przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180'C przez 35 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka (niepełną szklankę), wsypać zawartość opakowania do przygotowania kremu i całość miksować ok. 3 minuty. Gorzką czekoladę zetrzeć w całości na tarce o drobnych oczkach. Zagotować w garnku pozostałe 75 ml mleka (1/4 szklanki), zestawić z ognia i dodać do gorącego mleka startą czekoladę. Całość dobrze wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Płynną, delikatnie schłodzoną czekoladę przełożyć do ubitego wcześniej kremu i dobrze wymieszać łyżką, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. 

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 równe części. Na dolną część ciasta wyłożyć równomiernie wiśnie. Następnie rozsmarować wcześniej przygotowany krem czekoladowy i przykryć drugą częścią ciasta. 

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml śmietanki 30% tł. i ubijać chwilkę mikserem. Następnie wsypać zawartość 2 opakowań Fixu do śmietany Gellwe i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowaną śmietanką udekorować wierzch ciasta, a następnie włożyć je do lodówki na ok. 3 godziny. 

Smacznego! :-)

 

 

poniedziałek, 04 czerwca 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kokoszanel, *.echostar.pl
2012/06/04 07:49:50
Wygląda obłędnie!!! W życiu nie powiedziałabym, że to ciasto "z paczki". Zaletą takich ciast są proste składniki :) Jedynie olej słonecznikowy zamieniłabym na rzepakowy, bo jest zdrowszy. Chociaż zastanawiam się, czy w samym składzie tego ciacha też jest "samo zdrowie"...? :/
-
2012/06/04 08:17:43
Piękne!
-
2012/06/04 12:33:14
Wspaniale wygląda! Robiłam kiedyś na swoje urodziny tort i smakował nam bardzo:-) PYCHA!:-)
-
2012/06/04 12:56:54
Wygląda świetnie ...., pozdrawiam :)
-
2012/06/04 17:57:30
Nie ufam paczkowym wypiekom, ale taki to bym porwała - pyszności :D
-
2012/06/05 12:24:03
czy paczkowy, czy nie wyglada smakowicie:) buziak
-
2012/06/05 13:10:47
Ojej, aż ślinka leci!
-
Gość: ewasylwia, *.xdsl.centertel.pl
2012/06/27 14:34:51
bardzo ładnie wygląda, aż chce się zjeść
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl