Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

 

Pyszne, kruche ciasto pokryte warstwą dżemu truskawkowego, które rewelacyjnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru, posypane maślaną kruszonką. Ciasto jest dość słodkie, dlatego następnym razem ograniczyłabym ilość cukru w cieście i kruszonce, ale ogólnie - ciasto pierwsza klasa! :) 

Pozdrawiam i życzę słodkiego wieczoru ;-)

Źródło przepisu:Dorotus76

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

185  g masła

3 duże żółtka

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

1 kg rabarbaru

6 łyżek cukru

1/2 szklanki dżemu truskawkowego 

 

Kruszonka:

185 g mąki pszennej

100 g cukru

125 g masła

cukier waniliowy (1 opakowanie)

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku**.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut

** odsączony sok warto zlać i rozcieńczyć wodą - dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru do ciasta!

Smacznego :)



poniedziałek, 07 maja 2012, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/07 21:53:52
Jejku, Mysiu, jakie to ciasto jest piękne! Ja kocham takie ciasta, kusisz mnie baaardzo.
Pychota!
Podeślesz mi kawałek? :)
-
2012/05/08 06:26:28
Pyszności !
A ja ostatnio szukałam wszędzie rabarbaru, bo miałam ogromną ochotę na ciasto - i nigdzie go nie było ... :/ Mam nadzieję , że w ten weekend znajdę go już na bazarku :)
-
2012/05/08 11:16:52
Uwielbiam takie ciasta!!!!
-
2012/05/08 12:09:26
Mysiu udało Ci się stworzyć istne cudo:) ja planuję coś podobnego w ten weekend:) oj, już się doczekać nie mogę:)
wielki buziak Kochana:)
-
2012/05/08 12:49:20
Pychotka! Też ostatnio piekę ciagle coś z rabarbarem!
-
2012/05/09 10:11:15
Witam ;-) Przepiekny masz ten blog. Zaraz będę piekła opisane przez Ciebie z rabarbarem, już mam składniki. Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/05/10 07:54:27
ale boskie ciacho
-
2012/05/12 10:07:43
Zaraz się biorę za pieczenie:) skusiłaś mnie Mysiu:)
-
2012/05/12 17:00:12
Dziekuje :)

PS. Ciesze sie Jolus i polecam!
-
Gość: fif, 193.59.136.*
2012/05/24 10:05:07
Wczoraj upiekłam to ciasto, jest bardzo smaczne :) Dzięki za przepis! Pozdrawiam!
-
2012/05/25 21:23:14
Mysiu to ciasto to neibo w gębie:) Mój Mąż ostatnio szepnął tylko "no tak jak dobre ciasto to zawsze tak mało pieczesz (nieważne, ze byłą ta sama blaszka co zawsze:)) ....dlatego jutro z rana piekę z 1,5 porcji:) a zaraz ciacho ląduje na moim blogu, niech idzie w świat skoro takie pyszne:) buziaczki
-
Gość: bb, *.dynamic.chello.pl
2012/06/06 07:25:28
pycha! Jak zrobiłam je pierwszy raz blaszka zniknęła w mgnieniu oka. Na drugi dzień piekłam znów ;) Dziś kolejne ale teraz z modyfikacjami. Był rabarbar, troszkę jabłek i truskawki, a kruszonka część z kakao część normalnej. Bajka!!!!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl