Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z Prince Polo

 

Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie z masą ze śmietany kremówki z dodatkiem wafelków Prince Polo, brzoskwiń i czekolady, przykryte warstwą galaretki. Idealne do popołudniowej kawy ; -)

Ciekawy i prosty przepis.

Polecam i życzę miłego nowego tygodnia ; -)

Źródło przepisu: Moje Wypieki

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej (z czego ująć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Formę o wymiarach 25 x 35 (lub 25 x 40) wyłożyć papierem do pieczenia  (razem z bokami). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 -30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić.

Składniki na masę kremową z Prince Polo:

1 litr śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody*

4 wafelki Prince Polo classic (lub dowolne), każdy o wadze około 50 g, pokruszone (im większe okruszki tym lepiej chrupią w masie)

100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach

puszka brzoskwiń w syropie (410 g)

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować.

Wafelki wymieszać z czekoladą.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać wafelki, czekoladę, kawałki brzoskwiń, wymieszać.

Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Ponadto:

2 galaretki brzoskwiniowe (użyłam pomarańczowych), każda na 500 ml wody

Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4 (dwie galaretki rozpuściłam w 750 ml czyli 3 szklankach wody). Lekko tężejące wylać na stężoną już masę kremową. Wstawić do lodówki do całkowitego ich stężenia.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

* w oryginale zamiast żelatyny były 2 śmietan-fixy, których ja nie używam; jeśli używacie angielskiej double cream ilość żelatyny należy zmniejszyć, by masa nie była zbyt sztywna


poniedziałek, 19 marca 2012, pieczarka_mysia

Komentarze
2012/03/19 11:57:41
Robiłam w sobotę, jest przepyszne!!!!!!!!
-
2012/03/19 12:09:37
Mam przepis na to ciasto w zapiskach niestety najpierw muszę przywieźć sobie z Polski Prince Polo lub innego tego rodzaju wafelki, żeby móc się nim delektować. Póki co podziwiam Twoje na zdjęciach :)
-
2012/03/19 12:45:31
A u Ciebie pyszne ciacho Mysiu :)
Możemy się wymienić kawałeczkiem ;)
-
2012/03/19 13:01:02
Ależ to do mnie przemawia :) Uwielbiam prince polo a całość wygląda cudnie!
-
2012/03/19 13:17:53
Ta masa świetnie nadaje się do przełożenia tortu czekoladowego.Z galaretką jeszcze nie robiłam.
-
2012/03/19 13:40:34
Uwielbiam wszystkie Twoje ciasta! Miłego dnia!
-
2012/03/19 14:05:54
Poproszę kawałek...Pięknie wygląda:)
-
2012/03/19 17:18:46
Pychotka:)
-
2012/03/19 18:33:19
Mmmm, to musi być wspaniałe :D
-
2012/03/19 19:04:50
schrupalabym Twoje ciacho raz dwa:)
-
2012/03/19 20:31:22
ciekawa jestem tego ciacha, wygląda bardzo kusząco :)
-
2012/03/19 20:40:25
Wygląda absolutnie wspaniale! Kiedys zapisałam ten przepis, ale o nim zapomniałam. Bardzo mi się podoba. !:)
-
2012/03/19 22:10:38
Mysiu to ciasto jest cudowne ....jak dla mnie jest jednak pewien problem: zjemy z Olkiem każde Prince Polo, które przekroczy próg naszego domu:)
-
2012/03/20 15:00:55
rewelacyjne to ciasto :) lubię prince polo muszę wypróbować w cieście :)
-
2012/03/20 16:42:15
Zapisałam do zrobienia:) Wygląda obłędnie:)
-
2012/03/20 18:50:53
Slyszalam kiedys o tym ciachu:)
Zdjecia sa wrecz obledne! Az boje sie pomyslec jak to ciasto smakuje! :D
-
2012/03/20 19:15:04
Dziekuje Kochane za przeslodkie komentarze ;*
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, 83-144-71-212.static.chello.pl
2012/03/20 22:47:50
Ależ przepysznie wygląda! I ta galaretka pomarańczowa na wierzchu, już taka namiastka wiosny i lata :)
-
2012/03/21 12:43:13
kolejne pyszności u Ciebie :)
-
2012/03/21 18:11:47
Bardzo ciekawe choć troszeczkę intrygujące połączenie :) Wafelki lubimy, wiec zapewne to ciasto też nam zasmakuje :)
-
2012/03/21 19:21:26
Bardzo apetycznie wygląda;) Piękne zdjęcia;)
-
2012/03/21 19:29:01
Takiego ciacha z prince polo to jeszcze nie próbowałam, fajne ;)
-
2012/03/24 08:08:05
Fantastico! :) Jak zwykle upieklas cudowne ciasto... Mniam :))
-
2012/03/25 21:31:50
Pięknie Ci wyszło, również mam w planie ....
-
Gość: Justyna, host-178.217.33.92.reyu.net.pl
2012/04/16 16:37:28
Ciasto rewelacja, palce lizać jedynie uwaga co do nasączania biszkopta jest to zbyteczne bo śmietana wystarcząjąco je zmiękczy no i sok z całęj puszki z pewnością to przesada sprawi to że będzie pływać (błąd autora). Proszę pomyśleć zanim się to zrobi.
-
Gość: , 89-71-237-220.dynamic.chello.pl
2013/06/22 09:52:30
Wspaniale wygląda, szkoda tylko ze smakuje beznadziejnie. Szkoda czasu i pieniędzy na takie mdłe wypieki.
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl