Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z musem jabłowym, karmelowym spodem ciasteczkowym i sosem karmelowym

11 listopada, Marcinki i coś słodkiego, ale to nie będą rogale ; -)...


Dzisiaj zapraszam na bardzo, ale to bardzo pyszny, aksamitny, delikatny, rozpływający się sernik, dzięki dodatkowi śmietany kremówki do masy serowej, na spodzie z ciasteczek karmelowych, (które dostałam od Picia :), z cieniutką warstwą musu jabłkowego z delikatnym cynamonowym aromatem, polany sosem karmelowym domowej roboty i udekorowany orzechami włoskimi.

Naprawdę taki kawałek jest grzechu wart, bo na pewno jest bardzo kaloryczny, ale kto by tam liczył kalorie ; ) zniknął w oka mgnieniu!

 

Miłego i słonecznego dnia :)


 

Składniki na spód:

200 g ciasteczek karmelowych ( u mnie takich - klik, klik)

90 g masła

 

Składniki na masę serową:

500 g twarogu ( u mnie z Wielunia)

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

4 jajka

150 ml śmietany 30%

 

Składniki na mus jabłkowy:

5 jabłek

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Składniki na sos karmelowy:

1/2 szklanki cukru

1 1/2 łyżki masła

ok. 150-220ml śmietany 30%

 

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Piekarnik włączyć na 170oC.

Do blendera włożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód i piec około 50 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w zamkniętym (nieotwieranym po upieczeniu) piekarniku na 4-5 godzin (ja zostawiłam na całą noc).

Następnie umyć, obrać jabłka, włożyć do garnka z grubym dnem, podlać delikatnie wodą, aby się nie przypaliły owoce i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłek i aż mus delikatnie zgęstnieje, dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok. Gdy całkowicie wystygnie wyłożyć na wierzch masy serowej i włożyć do lodówki.

W tym czasie w garnku z grubym dnem cukier i masło roztopić na średnim ogniu, nie mieszając, a jedynie kołysząc garnkiem aż stanie się jasnobrązowy, dodać śmietanę i zmniejszyć ogień do minimum. Podgrzewać cały czas mieszać aż zgęstnieje i dostanie złotego koloru. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wylać na mus jabłkowy, wyrównując powierzchnię. Wierzch udekorować pokrojonymi orzechami włoskimi.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

piątek, 11 listopada 2011, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/11 11:44:59
Och, Mysiu, alez sernik ! Cudowny! Wspaniale wygląda, az ślinka cieknie. A zdjęcia? No nareszcie moje ulubione :))) śliczne, cudowne !
Pozdrowienia:*
-
2011/11/11 12:23:40
Ale cudo !! Jejku uwielbiam wszystkie składniki jakie te ciasto ma w sobie :)
-
2011/11/11 13:21:43
Kaloryczny? Na pewno. Ale skoro pyszny, to kto by tam liczyl kalorie ;)
-
2011/11/11 13:29:57
Toz to czysty obled Mysiu :)) Jak mozna tak po oczach takimi pysznosciami... Jestem zachwycona i jednoczesnie niepocieszona, ze nie moge go sprobowac :(

Usciski.
-
2011/11/11 13:52:36
dziekuje Dziewczyny za cudowne komentarze i zapraszam na kawe ; )
-
2011/11/11 15:05:10
a czy ja też mogę się na kawałek tego serniczka wprosić? :) plizzzz! Bo jest cudny
-
2011/11/11 15:50:54
Istne cudo, po prostu:) Wygląda tak smakowicie! Świetne połączenie smaków:)
-
2011/11/11 15:59:13
Po prostu bajka;)dla mnie,sernikowej amatorki Ideał! i ta karmelowa polewa;)
-
2011/11/11 18:15:19
Kochana za kawałek obiecuje piec dla Cebie chleby przez miesiąc:) wielki buziak
-
2011/11/11 22:51:35
Mysiu ten sernik jest boski! Zapisuję do zrobienia koniecznie, a w międzyczasie zabieram Ci kawałeczek!:*
-
2011/11/11 23:29:46
Zadziwiasz mnie tymi smakowitymi wypiekami! Piękności!
-
2011/11/12 14:12:15
Wspaniały kompromis! Sernik, czy jabłecznik? Odpowiedź to sernik z musem jabłkowym według pieczarki mySi :)
-
2011/11/12 17:08:43
Kolejny wspabiały sernik upiekłaś Saro ,,PALCE LIZAĆ", buziaki :*
-
2011/11/12 17:48:26
jaki cudny sernik:))) ja już mam pół Twojego bloga w ulubionych;)))
-
2011/11/13 14:18:12
mmm... uwielbiam serniki! Ten wygląda smakowicie ;)


Serdecznie zapraszam na mojego bloga a na nim przepis na FUGE

POZDRAWIAM pierniczek65

wypieki-agi.bloog.pl
-
2011/11/13 18:11:40
cudny ten serniczek :) z ochotą bym się skusiła
-
2011/11/14 06:22:11
wspaniały sernik, piękne zdjęcia
pozdrawiam:)
-
2011/11/14 18:15:03
Po prostu boski...
-
2011/11/14 19:01:48
jest wspanialy:) i z checia bym sie wprosila na takie pysznosci do Ciebie:)
-
2011/11/17 00:47:58
Sernika z jabłkami jeszcze nie jadłam. A musu u mnie dostatek. Muszę spróbować.
-
2011/11/22 18:19:56
Mhmh! Mniammm!


www.przysmakiewy.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl