Blog > Komentarze do wpisu
Krucho-drożdżowe ciastka z jabłkami

wpadniesz do pieczarki mySi na ciastko?


Dzień przed pieczeniem ciasteczek, najlepiej wieczorem zagniatasz ciasto, wtedy idą w ruch drożdże, śmietana, mąka, cukier, jajka masło. Formujesz kulkę i odstawiasz na całą noc. Następnego dnia kroisz jabłka w ósemki, posypujesz cynamonem, cukrem i formujesz ciasteczka : ) po 20 minutach pieczenia masz na stole przepyszne, delikatne krucho - drożdżowe, maślane ciasteczka z jabłkami z cynamonowym aromatem.

Smakują tak dobrze, że znikają w jedno popołudnie ; ) obiecuję, że nikt nie pożałuje spróbowania ; )

Buziaki i miłego popołudnia ;*


Autorka przepisu: Komarka (dziękuję za wspaniały przepis)




 

Składniki:

350 g mąki
200 g masła
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
10 g świeżych drożdży lub czubata łyżeczka suszonych
1/2 łyżki cukru
szczypta soli

ok. 500 g jabłek
trochę soku z cytryny i cynamonu
cukier puder

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać sól i drożdże roztarte z cukrem. Dodać śmietanę, rozmącone jajko z żółtkiem, siekając wszystko nożem. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 3-4 mm. Wycinać krążki.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Kawałki jabłka zawijać w placuszki ciasta, tak aby powstały pierożki, otwarte z jednej strony.

Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (zajmuje to około 15-20 minut).

Upieczone i ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




czwartek, 24 listopada 2011, pieczarka_mysia

Komentarze
2011/11/24 13:28:33
jak fajnie Cie zobaczyć :)
-
2011/11/24 13:40:52
Kochana pewnie i to z ogromną przyjemnością! Miło Cię widzieć :)
-
Gość: , odk154.internetdsl.tpnet.pl
2011/11/24 14:29:27
trzeba czekac ztym ciastem cala noc?? nie mozna zrobic po wyrobieniu ciasta odrazu tych ciasteczek??:((
-
2011/11/24 15:18:47
Pewnie,że wpadnę,chociażby wirtualnie;)
ps.śliczny wisiorek;)
-
2011/11/24 15:31:21
Dziekuje Dziewczyny za przemile komentarze ; )
odk154.internetdsl.tpnet.pl - nasze ciasto najlepiej wlozyc do lodowki na cala noc do lodowki zeby drozdze ryszyly i ciasto musi byc chlodne, bo innaczej trudno sie formuje : )

buziaki ;*
-
2011/11/24 15:59:53
Pewnie, że wpadnę na ciasteczko! :D Bo tak pięknie się prezentują!
P.S. Ale zgrabniutka jesteś Mysiu :)
-
2011/11/24 17:42:55
wpadnę, bardzo chętnie! tylko na jednym czy paru ciastkach bym nie skończyła :)
-
2011/11/24 18:49:51
No, z Takim zaproszeniem to wpadam do Ciebie Mysiu natychmiast! Miło Cię poznać!
-
2011/11/24 18:50:09
Jaka ładna Mysia ! Saro wyglądasz milutko i ślicznie :)
A ciacha super. No pewnie,ze wpadnę :)
-
2011/11/24 21:36:06
Ciastka ciastkami..ale ja o Tobie! Urodziwa z Ciebie pieczareczka :)
Nawet mniej więcej tak sobie Ciebie wyobrażałam :)
-
2011/11/25 18:00:32
Widzę Mysię hihi!:-) Śliczna właścicielka cudownej piekarenki upiekła wspaniałe ciasteczka:-) Mniam!:-)
-
2011/11/25 21:28:09
Robiłam je kiedyś, tylko na innym cieście są naprawdę wyborne :)
-
2011/11/26 14:48:47
Dla mnie super pomysł! Nie trzeba się za wiele narabiać, a z pewnością połączenie takiego ciasta z jabłkiem smakuje wyśmienicie ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2011/11/27 10:50:32
Ja bardzo chętnie bym wpadła :) Cudowne zdjęcia, super Cię zobaczyć :)
-
2011/11/27 18:39:10
O, jaki slodki Mysiaczek :)) I cisteczka tez slodkie. Chetnie bym teraz jedno schrupala :)

Usciski.

P.S. Nie wierze, ze mozna byc tak szczuplym jedzac tyle slodkich pysznosci :))
-
2011/11/27 22:06:09
Wpadam od razu na ciacha, tylko jest jeden mały problem, spora odległość dzieli mnie z Wrocławiem ;(, a takie pyszne ciastka mnie omineły !:)
-
2011/11/28 18:55:08
Kochana no dobra za 2 tygodnie jestem we Wrocku :) pamiętaj, że wpadam na kawę:) cudowne te ciasteczka, przypominają mi usta:) pozdrawiam Kochana:)
-
2011/12/01 19:52:59
Mysiu, cieszę się że ciasteczka smakowały :) Miło Cię poznać! :)
-
2011/12/02 11:31:25
Łał! Żałuję, że wcześniej nie dałam rady zajrzeć, bo pewnie już nie ma ani jednego ;-) Wygladają doskonale! A ich autorka jeszcze lepiej :-) Też nie wierzę, że mozna być tak szczupłym piekąc takie słodkości ;-)
Pozdrawiam i miłego dnia!
-
2013/02/25 18:31:06
Mysiu a jak sądzisz ile dni najdłużej mogę przetrzymać surowe ciasto w lodówce? kruche bez dodatku drożdży to nawet kilka dni trzymam jak nie mam czasu żeby upiec na drugi dzień;-) Ps.boska figurka;-)
-
2013/02/25 18:39:54
Własnie tak przeglądam różne blogi i w kilku natraiłm na te ciasteczka i uśmiałam się z ich nazwy;-) cytuję... "cipeczki" hehe :)
-
2013/02/25 19:08:02
to jeszcze raz ja:) Mysiu chce upiec jakąś smaczną szarlotkę i tak przeglądam Twojego bloga i już zgłupiałam,jej za dużo tych przepisów i przepięknych zdjęć które mówią"upiecz mnie" ;-) Proszę Cię o pomoc w wyborze:) uwielbiam szarlotki na kruchym cieście ale żeby nie było to suche i twarde ciasto...raczej takie krucho miękkie,to namieszałam;-) wychodzi na to,że lubię chyba takie pół kruche ciasto;-) więc która? :)
-
2013/02/26 18:30:28
Mysiu czekam na odp:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl