Blog > Komentarze do wpisu
Granola migdałowo - miodowa

 mój sposób na udany dzień!


Potrzeba tyle energii aby być dzieckiem, dlatego każdego ranka zajadam się płatkami owsianymi lub taka granola przygotowaną w zaciszu domowej kuchni o wiele lepsza nic granole sklepowe, produkowane z użyciem dużej ilości niezdrowych cukrów prostych (np. syrop glukozowy), a u mnie sam zdrowy miód naturalny, który pełni rolę zlepiacza :) bo granola to nic innego jak pieczone do chrupkości muesli.

Można serwować je z mlekiem lub jogurtem naturalnym/smakowym z ulubionymi dodatkami np. suszonymi lub świeżymi owocami. Każdy z nas podczas przygotowanie własnej granoli może dodać swoje przysmaki - orzechy, żurawinę lub owoce tropikalne - co kto lubi ; - )

 

Naprawdę polecam,

a do tej granoli natchnęła mnie Liska - mniam!

 

 

Składniki:

250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

8 dużych łyżek miodu

2 łyżki oleju roślinnego, u mnie słonecznikowy

100 g łuskanych ziaren słonecznika

50 g białego sezamu

100 g migdałów, nie łuskanych

 

 

W dużym garnku roztopić miód, dodać olej, a następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nastawić na 170oC.

Zawartość garnka wyłożyć na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 20 minut do lekko złotawego koloru, następnie wyjąć blachę z piekarnika i  przerzucić granolę na drugą stronę, lekko wymieszać i dopiekać kolejne 20 minut.

Wyjąć i całkowicie ostudzić. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

 

Smacznego!

 

sobota, 05 listopada 2011, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/05 17:34:49
ale sliczne zdjecia:) Narobilas mi takiego smaku, ze chyba sie wprosze do Ciebie na taka przekaske:)
-
2011/11/05 18:46:22
Moja ulubiona,bo z migdałami;)pyszny początek dnia,chyba niedługo się za nia zabiorę,ostatnia już się niestety skończyła,pozdrawiam
-
2011/11/05 18:51:46
Przepiękne zdjęcia! Bardzo wszystko zachęca, uważaj bo się przysiądę :)
-
2011/11/05 19:45:05
Świetny pomysł, fajny przepis i przepyszne zdjęcia Saro !:)

Pozdrawiam cieplutko, buziaki :*
-
2011/11/05 19:53:48
Wspaniała jest taka granola Mysiu. A z migdałami... to już najlepsza!
-
2011/11/05 20:16:29
Wiesz co Marzy mi się taki słoiczek chrupiącej miodowej słodyczy :) robimy wymianę za pyszną Panią Walewska? :D dziś piekłam ją po raz pierwszy i wszyscy są wniebowzięci ;)
-
2011/11/05 20:45:19
Narobiłaś mi smaku , Mysiu ! Chyba sobie przygotuję taką granolę i zacznę jadać na śniadanie w pracy :)

p.s.
widzę, że akcja "mikser kulinarny" zakończyła się sukcesem :))
-
2011/11/05 21:38:37
Ja też ją robię, bardzo ją lubimy :) .
Mysiu, pięknie u Ciebie wygląda na Twoich cudownych zdjęciach.
Pozdrawiam :)
-
2011/11/06 07:24:00
Ciebie skusiła Liska, a mnie skusiłaś Ty:) cudna ta granola:)
-
2011/11/06 08:07:14
Ta granola to coś pięknego, patrząc na Twoje zdjęcia. No i na pewno jest pyszna. :) Muszę ją kiedyś zrobić.
-
2011/11/06 09:34:58
ja często dorzucam jeszcze kokos :)
-
2011/11/06 09:35:14
zapowiada się pysznościowo! ja swoją pierwszą granolę mam nadzieję zrobić już na dniach :)
-
2011/11/06 11:31:40
Oo domową granolę jak najbardziej popieram, zdrowo, przepysznie i każdy może stworzyć swoją ulubioną kombinację smakową, super :)
-
2011/11/06 20:35:37
Kiedy patrzę na Twoje fotografie.. to sądzę, że Twój przysmak też poprawiłby mi samopoczucie ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2012/06/12 18:43:52
Uwielbiam połączenie migdałów i miodu. Fajny pomysł
-
2012/06/12 19:15:52
6benek - dziekuje :) pozdrawiam serdecznie ;-)
-
Gość: wiola176, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/22 00:11:10
Wiecie, ja też myślałam, że taka granola to samo zdrowie. I też ją uwielbiam. Ale ostatnio poczytałam o migdałach, dyni i innych takich. I wiecie, że prażenie np. migdałów powoduje wytworzenie tłuszczów trans czyli baardzo szkodliwych?

Smutne...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl