Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe grzebienie i rogaliki z nadzieniem orzechowym

Dzień życzliwości i drożdże w ruch!


Dobiega końca 'Dzień Życzliwości', a czy Wy zrobiliście coś miłego dla Waszych najbliższych?

Pochwalę się, że upiekłam coś drożdżowego ; )

Z ciastem podczas przygotowań bardzo dobrze się współpracuje, nie klei się bardzo do rąk i blatu, natomiast przyrządzanie orzechowego farszu zawsze uczy mnie cierpliwości podczas łupania orzechów, także same plusy - praca nad własnym charakterem i przepyszne, delikatnie chrupiące (dzięki dodatkowi śmietany i żółtek robi się kruche) ciasto drożdżowe nafaszerowane orzechowym nadzieniem. 

Uwaga! Ostrzegam, że trudno się od nich oderwać, także miejcie się na baczności.

Chrupiąc chyba 5 dzisiejszego dnia idę umyć zęby, a Wam życzę słodkich snów. Dobranoc : )

Przepis dodaję do akcji "słodki upominek", bo znam kilka osób, które bardzo lubią drożdżowe wypieki i taki prezent to na pewno byłby strzał w dziesiątkę ; )

 

 

Składniki na ciasto:

2 1/2 szklanki mąki

20 g świeżych drożdży 

100 g masła

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki cukru

4 łyżki śmietany 18%

2 żółtka

 

Składniki na nadzienie orzechowe:

1 1/2 szklanki orzechów włoskich

2 białka

1 łyżka miodu

 

W połowie szklanki mleka zrobić zaczyn z drożdzami i 1 łyżką cukru, odstawić na bok, aby drożdże ruszyły (około 15 - 20 minut).

Masło roztopić w rondelku i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

W misie miksera zmiksować żółtka ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę, stopione masło i zaczyn. Miksować w misie mieszadłem do ciasta drożdżowego aż powstanie piękne, gładkie i lśnięce ciasto. Uformować zgrabną kulkę i odstawić na około 1 1/2 godziny, do podwojenia objętości.

W czasie wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Orzechy obrać ze skorupek, zmiksować blenderem lub posiekać nożem. Następnie ubić biała na puszystą masę, ale nie na sztywno, dodać gotowe orzechy i łyżkę płynnego miodu (jeśli posiadacie tylko miód w stałym stanie skupienia polecam włożyć na chwilę do mikrofalówki). 

Gotowe ciasto rozwałkować dość cienko i tworzyć swoje ulubione kształy - u mnie klasyczne rogaliki cięte z koła i grzebienie - ciasto rozwałkować i kroić na prostokąty, na jednym końcu zrobić w równych odległościach nacięcia (jak na zdjęciach) i nakładać orzechowy farsz. Zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego napuszenia się ciasta drożdżowego. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.

Piec około 20 minut. Po wystudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 


poniedziałek, 21 listopada 2011, pieczarka_mysia

Komentarze
2011/11/21 23:27:41
Pyszne Mysiu! Sięgam ręką po choć jeden grzebyk:)
Pozdrawiam!
-
2011/11/22 06:45:34
Bardzo ładne grzebyczki z pysznym nadzieniem :))
-
2011/11/22 06:52:28
Wyglądają przepysznie, pozdrawiam :)
-
2011/11/22 07:08:04
Cudowne. Mysiu kochana, gdybym tylko mogla to chetnie bym Cie adoptowala :)) I wtedy moglabym zajadac sie Twoimi pysznymi wypiekami :)

Usciski.
-
2011/11/22 07:19:09
Kochana, jestem pod wrażeniem! Bardzo, ale to bardzo podobają mi się te grzebienie i sama z chęcią wpałaszowałabym jednego ;)
-
2011/11/22 07:50:15
Miło rozpocząć dzień, zagryzając taki grzebyk do kawci! Pozdrawiam
-
2011/11/22 09:20:19
uwielbiam takie bułeczki na śniadanko.. Też bym z 5 pewnie zjadła ;)
-
2011/11/22 09:42:09
Ja zrobilam cos miilego dla... siebie: poszlam do fryzjera :)
A taki grzebyk chetnie bym zjadla. Jest z nimi troche zabawy, ale za to jaki efekt!
-
2011/11/22 09:42:58
są takie ładne, że pewnie też nie potrafiłabym się od nich oderwac.
-
2011/11/22 11:07:12
Uwielbiam, i przyjemnością odbierałabym jako prezent:)
-
2011/11/22 12:00:28
urocze :), chętnie bym sobie przywłaszczyła jednego
-
2011/11/22 12:13:32
Mysiu to ja sięgam po grzebyk, zanim wszystkie sama zjesz:):):) cudowne drożdżówki:) oj narobiłaś mi ochoty na drożdżowe ciasto, a obiecałam sobie, że z nim odpocznę ...bo ostatnio ciągle u nas drożdżowo:)
-
2011/11/22 16:01:52
alez apetyczne sa i pieknie wygladaja :) moge jednego ?
Pozdrowiam :)
-
2011/11/22 16:20:07
śliczne Ci wyszły. tego z pierwszego chętnie bym od Ciebie wzięła :)
-
2011/11/22 17:54:32
Cudne! Prezentują się pięknie, a nadzienie z orzechów włoskich mnie niezwykle kusi :)
-
2011/11/22 18:16:21
Zachwycam się już widokiem.. a co dopiero smakiem ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2011/11/22 20:43:33
Świetnie wyglądają! Muszę kiedyś zrobić. :)
-
2011/11/22 21:04:18
Dziekuje Dziewczyny za przemile komentarze ; )

pozdrawiam ceiplutko! ;*
-
2011/11/22 21:04:44
przepysznie wyglądają
-
2011/11/22 22:56:12
super wyglądają...;) musze kiedys spróbować
-
2011/11/24 18:51:34
Piekłam kiedyś bardzo podobne. Były przepyszne!
-
Gość: , softcom186.sfc.pl
2012/04/05 19:26:49
Mam pytanie, czy ilość drożdży (20 dag) jest podana prawidłowo, czy jest to pomyłka. Podobnie, w przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami (40 dag). wydaje mi się, że jest to zbyt dużo. Pozdrawiam.
-
2012/04/05 19:54:02
Rzeczywiście masz rację! :) juz poprawiam! Oczywiscie ma byc 20 g :)

pozdrawiam i dziekuje!
-
Gość: Kpiesia, bpi33.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/03 18:29:16
A w jakiej temperaturze piec te cudne rogaliki?
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl