Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Śniadanie niespodzianka

 

Specjalnie dla mojego R. wstałam dzisiaj wczesnym rankiem, aby zrobić mu niespodziankę w postaci świeżych bułeczek. 

To nie jest zwykłe pieczywo ;) to bułeczki z dodatkiem wiejskiego twarogu (cottage cheese) - u mnie twarożek ze szczypiorkiem, który nadał świetny aromat! Puszyste, delikatne, mięciutkie, z chrupiącą skórką, pięknie pachnące.

Za to moja nagroda była wspaniała - dostałam wielkiego buziaka w czoło i R. szepnął - "są pyszne!", także polecamy ; )

Pasują do wszystkiego - wędlin, serów i na słodko.

 

Miłej niedzieli ; )


Autorka przepisu: Dorotus76

 

 

Składniki na około 15 dużych bułeczek:

2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży

1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)

1/4 szklanki brązowego cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżki stopionego masła

1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)

2 jaja

2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej


Do posmarowania:

roztrzepane jajko z 1 łyżką 

sezam, mak, siemię lniane - do posypania


W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić  program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.


Smacznego :)

niedziela, 27 listopada 2011, pieczarka_mysia
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/27 13:32:19
miła niespodzianka. Przebudzić się w mieszkaniu wypełnionym zapachem świeżych bułeczek to coś wspaniałego :)
Wyglądają obłędnie!
-
2011/11/27 16:31:10
ale urocze kuleczki :), też bym chciała takie na śniadanie ;)
-
2011/11/27 16:37:51
3
-
2011/11/27 16:48:56
Jesteś przykładną Panią Domu! Pyszne się prezentuję! Pozdrawiam
-
2011/11/27 17:56:14
Ale Twój R. ma z Tobą dobrze, takie świeże bułeczki na śniadanko-marzenie :)
-
2011/11/27 18:52:06
Nie ma to jak świeże bułeczki na śniadanie. Ach, uwielbiam tak. Też moim chłopakom robię czasami takie niespodzianki :)
Pozdrowienia:)
-
2011/11/27 18:53:07
Takie śniadanie to marzenie...
-
2011/11/27 22:01:32
Zjadłabym również na śniadanie taką bułeczkę, śliczne są !:), pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/11/27 23:21:20
jakie cudne Twoje buleczki...;) Muszę kiedys sprobowac tez zrobić
-
2011/11/28 18:56:23
oj coś czuję, ze wkrótce zaczną się tutaj pojawiać chleby:) ....cudowne bułeczki, takie kształtne i puszyste:)
-
Gość: slodkiefantazje, *.home.aster.pl
2011/11/28 23:48:13
Genialne te bułeczki, aż chce się po jedną, no dobra więcej niż jedną, sięgnąć ;)) muszę koniecznie wypróbować przepis :) pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/11/30 07:13:21
To musialo byc pyszne sniadanko :) Nie ma jak swieze buleczki. Dla mnie koniecznie z twarozkiem lub sliwkowa marmolada :)

Usciski.
-
2011/11/30 20:16:43
Porwę Ci kilka bułeczek, zapowiadają się wspaniale ;-)))


www.przysmakiewy.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl