Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z brzoskwiniami wg przepisu Siostry Leonilii

Ulubieniec.

 

Ulubiony sernik mojego R., gdy się Go pytam:

- "Na jaki placek masz ochotę?",

zawsze usłyszę -

- "Twój sernik!". 

Na prawdę polecam! Ma wysoką aksamitną, delikatną, rozpływającą się w ustach masę serową, w której zatopione są kawałki brzoskwiń podstawę i wierzch ma zrobioną z pysznego kruchego ciasta z mąki krupczatki, która zawsze drapie mnie w dłonie podczas zagniatania ciasta.

Gwarantuję, że przepis jest doskonały w każdym calu, a sernik wychodzi pycha!. Przepisem obdarowałam połowę rodziny, która piecze go teraz zawsze ; )


Źródło przepisu: Ciasta Siostry Leonilli 

 


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki krupczatki

5 zółtek

3 łyżki cukru

1 kostka masła

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Wyrobić ciastoz podanych składników, podzielić na większą część - 3/4, którą należy rozwałkować na blaszce, a 1/4 ciasto dobrze schłodzić w zamrażalce.


 

Składniki na masę serową:

1 kg sera

1 jajko

2 budynie waniliowe w proszku

1 szklanka cukru pudru, czasami daję mniej

1 kostka masła

 

Składniki na  pianę:

5 białek

1 szklanka cukru

 

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

 

Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, dodać jajko, twaróg i ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoswinie (ja jedną połowkę kroję na 3 części), a na nie pianę - ubite białka jaj z cukrem. Na wierzch utrzeć na grubych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.

Piec ok 1 godzinę w temp 180ºC.

Smacznego ; )

 

sobota, 10 września 2011, pieczarka_mysia

Komentarze
Gość: Gosia, host-91.222.224-244.eturbo.pl
2011/09/10 07:47:44
Wygląda obłędnie! On musi byc pyszny. Bardzo lubimy serniki całą rodzinką, więc czas teraz spróbować Twój sernik:-)
-
2011/09/10 08:03:53
Ja też bardzo lubię brzoskwiniowy, mniam :)
-
2011/09/10 08:18:32
Wygląda wspaniale Mysiu! Wcale się nie dziwię, ze to ulubiony sernik Twojego R.
Pozdrowienia:)
-
2011/09/10 08:23:15
wspaniale wyglada :) fajne foteczki :)
-
2011/09/10 12:18:46
Wygląda pysznie;) jeszcze nie próbowałam z pianą na wierzchu,ale na wszystko przyjdzie pora,lubię z brzoskwiniami,chociaż dawno taki robiłam.
-
2011/09/10 16:15:53
wygląda oszałąmaiajaco:) ....mi sernik z brzoskwiniami jakos nei wychodzi ...iel bym go nei piekła pływa w środku.... ale tak go lubimy, ze i tak piekę, bo wyjadamy łyżeczką:)
-
2011/09/10 19:40:56
wygląda obłędnie, choć jestem przekonana, że smakuje jeszcze lepiej :)
-
2011/09/10 22:39:52
Sernik wygląda wspaniale. Muszę sobie zapisać przepis :)
-
2011/09/10 23:00:46
Śliczny wyszedł. Zakładam, że smakuje tez przepysznie :)
-
2011/09/11 08:37:25
uwielbiam ciasta z krupczatką.. choć rzeczywiście przy zagniataniu trochę drapie ;) Piękny serniczek Mysiu :))
-
2011/09/11 15:07:32
Uwielbiam wszystkie serniki:) A Twoje wyglądają zawsze szczególnie pięknie:) Kolejny do wypróbowania:)
-
2011/09/11 20:01:21
Wygląd ma idealny, więc na pewno stałby się u mnie numerem jeden :)
-
2011/09/12 08:26:40
Mysiu, Twoj serniczek rewelacyjnie wyglada:) i tak mnie kusi, ze chetnie bym porwala kawałeczek:)
-
2011/09/14 15:33:39
Mój ulubiony :), piekę go głównie w zimę, sama nie wiem dla czego, akurat w tedy :)
Wyszedł Ci bajecznie Saro :)
-
Gość: Tomasz, 178.181.249.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/12/20 16:36:16
To jest najlepszy sernik jaki jadłem. Reszta przpisów na sernik do kosza
-
2011/12/29 23:19:15
A na jaką blaszkę jest ten przepis?

Wygląda wspaniale! Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: -bakkka-, azp178.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/03 22:15:53
no wlasnie na jaka blaszke???
-
Gość: kochaniutkiw56207@wp.pl, host-176-108.135-22.profnet.com.pl
2012/04/07 11:51:53
to ciasto jest pyszne i wyglądało smakowicie
-
2012/05/20 07:18:43
Przepis jest na duza blaszke o wymiarach 25 x 35 cm :)

pozdrawiam!
-
Gość: Kika, s195pc16.mmj.pl
2013/03/29 15:49:38
Właśnie wstawiłam do piekarnika;)
-
Gość: eukaliptusowa, ppp079166221070.access.hol.gr
2013/04/01 20:00:00
za 20 min powinno być gotowe. Jutro obchodzę urodziny więc na nie cos specjalnego
-
Gość: eukaliptusowa, ppp079166221070.access.hol.gr
2013/04/01 20:01:26
Za 20 min wyciągam z piekarnika. Kurcze strasznie dużo pracy, nie mam wprawy w ugniataniu ciast. Jutro świętujemy wieć coś specjalnego i słodkiego będzie nam umilać czas.
-
Gość: ewcia, sklod-205-002.cm.umk.pl
2013/04/18 11:08:16
Upiekłam ten sernik na Wielkanoc. Po prostu rewelacja. Dużo piekę, ale jeszcze nigdy nie wyszedł mi taki wysoki sernik. Ja go piekłam w tortownicy. Po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku na 30 minut i prawie wcale nie opadł. Barrrrdzo gorąco polecam P Y C H A
-
Gość: Olimpia, 90-156-10-115.internetia.net.pl
2013/12/31 18:56:04
Wspaniały przepis! Pierwszy mój sernik, który robiłam z sera z wiaderka:) i jest doskonały, jak najlepszy wiedeński. Polecam ten przepis, dodaję do swojej książki kucharskiej:)
-
Gość: izalika, 93.179.224.13*
2014/04/24 19:30:25
Ten przepis jest suuuuuper!!!! dzieki wielkie, pyyyyyycha
-
Gość: piekaca, cpc27-cove12-2-0-cust144.3-1.cable.virginm.net
2014/05/30 20:19:46
Przepis wielkokrotnie wyprobowalam i zawsze cudnie wychodzi
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl