Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka z kratką

Kratka z jabłkiem 

 

Kolejna szarlotka, którą mogę serdecznie polecić, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za tartymi lub prażonymi jabłkami w tym rodzaju ciast. Bardzo kruche ciacho, ze szczyptą cynamonu smakuje bardzo smacznie, pięknie komponując się na szczycie ciasta, ułożone w kratkę :) Do tego dużo jabłek pokrojonych w drobną kostkę pachnące cynamonem rewelacyjnie komponują się z całością. 

Każdy kawałek posypany cukrem pudrem sprawia, że możemy na chwilę zapomnieć o całych świecie.. ; )

Polecam i życzę miłego dnia! :)

 

 


Składniki na ciasto:

1 jajko 
160 g masła
100 g cukru
400 g mąki pszennej
32 g cukru wanilinowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta cynamonu

Włączyć pierkarnik na 200oC.

Mąkę przesiać do miaski dodać cukier , cukrem wanilinowym, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie dodać posiekane zimne masło i wbić jajko. Zagnieść ciasto aż będzie delikatne i gładkie. Ciasto ugnieść w 3 kulki. Dwie z nich użyć do wyłożenia wierzchu i boków formy o średnicy 22 cm, a 3 kulkę włożyć do lodówki na 30 minut.  Spód ponakuwać widelcem i podpiec około15 minut, aż ciasto stanie się lekko rumiane. Wyjąć z piekarnika i go nie wyłączać!

Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek 
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu 

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda z nasionami, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i zostawić na 30 minut. Po tym czasie dosypać cynamonu i starannie wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć kratkę zrobioną z trzeciej kulki pozostawionej w lodówce.  Wycinać paski z ciasta na szerokość i długość formy najlepiej nożem lub radełkiem. Ciasto włożyć ponownie do piekarnika na ok. 20-25 minut, do momentu gdy kratka się zrumieni.
Ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia i posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


poniedziałek, 29 sierpnia 2011, pieczarka_mysia

Komentarze
2011/08/29 07:20:50
Smaki dzieciństwa:)
-
2011/08/29 07:57:56
Kocham szarlotki, ale twoja wygląda przepięknie ! :)
-
2011/08/29 08:08:22
Przepiękne zdjęcia :D Ja tam biorę każdy Twój placek. Wszystkie są wyśmienite. Na widok tych jabłeczników moje kubki smakowe szaleją ;)
-
2011/08/29 08:46:59
Przy takiej szarlotce, to naprawdę można zapomnieć o wszystkim :)
-
2011/08/29 09:07:51
po pierwsze uwielbiam szarlotki już za samą ich nazwę... po drugie jeżeli są z kratką to uwielbiam podwójnie :)
-
2011/08/29 09:29:23
jaka piekna!mniam!musiala smakowac oblednie!
-
2011/08/29 10:29:15
Wspaniałe zdjęcia a szarlotka cudowna! Kolejna którą zapisuję-oj będą królowały u mnie te ciacha na jesień:) Jestem wielbicielką Twoich szarlotek po prostu:)
-
2011/08/29 11:50:26
Z lodami albo ze śmietanką na pewno przepysznie smakuje (: Ja nie mam nigdy cierpliwości, żeby robić taka ładna krateczkę na wierzchu (;
-
2011/08/29 12:34:05
widać, że mocno cynamonowa :)
-
2011/08/29 13:40:32
Piekna. Az szkoda byloby mi ja ukroic :) Juz wyobrazam sobie jak musi byc pyszna...
-
2011/08/29 15:58:41
wygląda jak moje wymarzone ciasto, zapisuję sobie :)
-
2011/08/29 16:38:35
Ależ bogactwo jabłek! Cudowna szarlota i piękna kratka :). Mysiu, szalejesz !;-)
Pozdrowienia:)
-
2011/08/29 17:17:20
Mysiu mi wystarczy słowo szarlotka, żebym o Bożym świecie zapomniała:) ...dlatego też na zimę zawsze szykuję dużo słoików z jabłkami:) dzis zakończyłam tegoroczna produkcje z wynikiem 40 litrowych słoików:)
-
2011/08/29 19:49:41
piękna kratka! ciasto obłędnie pachnące cynamonem :)
-
2011/08/29 22:29:33
Cieszę się, że moja banalna propozycja na sałatkę zyskała uznanie, bo na prawdę nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku ;D
-
2011/08/30 07:13:00
Pyszna szarlotka, która wygląda do tego obłędnie ...

Buziaki :*
-
2011/08/30 15:30:02
pierwsze zdjęcie STRASZNIE mi sie podoba :)
-
Gość: , host-79.173.6.244.tesatnet.pl
2011/12/01 22:35:19
ZROBIŁAM ją!!! :D jest szybka, prosta i PYSZNA!!!! :D uwielbiam z kratką :D dziękuję za inspiracje :)
-
Gość: Pati, multinet-1-130.kal.pl
2012/09/27 18:48:38
Wspaniała....smak tradycyjnej szarlotki mojej babci..piękna forma i sposób podania, szczególnie godna polecenia z moją ulubioną kawą Inką...Warto jeść obiad z parowaru by później rozkoszować się deserem w takiej postaci. Dziękuję za inspiracje!
-
2012/09/27 19:25:55
Bardzo się ciesze, że smakowała :) dziękuję za odwiedziny i podzielenie się opinią na temat szarlotki :)

buziaki ;*
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl