Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka spod samiuskich Tater

Najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam w życiu!

 

Naj, naj, najlepsza! Bardzo kruchy spód, do tego gruba wartwa jabłek pokrojonych w plasterki, oblepione w cynamonie, na wierzchu kruszonka z ciasta, posypana cukrem pudrem. Te wszystkie elementy sprawiły, że zakochałam się w tej szarlotce i polecam wypróbowania :)

Fakt, trzeba obrać 3 kg jabłek i pokroić w plasterki, ale ja uwielbiam rytuał obierania jabłek - jeden plasterek do miski, drugi do brzuszka, dlatego im więcej obierania tym lepiej ; )

Zapraszam do Ostrzeszowa na szarlotkę z Tatr, ale szybko, bo zaraz cała zniknie :)

 

Autorka przepisu:  ChilliBite

 


Składniki na ciasto:

500 g mąki krupczatki
1 kostka margaryny (250 g) 
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany


Składniki na nadzienie:

2-3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku (ja nie dawałam)
bułka tarta do podsypania


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekaj razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż formę wielkości ok. 22x30 cm  papierem do pieczenia, dno wylep 2/3 ciasta i wstaw razem z formą  do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki.
Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokrój jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodaj puder , cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, postaraj się nie połamać plasterków. 
Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie dociśnij i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem.

Smacznego :) 


środa, 31 sierpnia 2011, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/31 07:47:52
Już biegnęęęęę! :D
-
2011/08/31 07:50:11
I ja, i ja!! :))) A moze mi przeslesz kawaleczek tej pysznej i pieknej szarlotki? Wlasnie zrobilam sobie kawe :)

Milego dnia :)
-
2011/08/31 08:01:25
A dla mnie choć maleńki kawałeczek. Ale jabłkowa ta szarlotka!
-
2011/08/31 08:21:36
Jak już wcześniej pisałam mam fazę na gruszki ale przez ciebie strasznie zachciało mi się jakiegoś jabłecznika. Z chęcią się wirtualnie poczęstuję :)
-
2011/08/31 09:01:22
obawiam się, że nie dojadę ale porywam wirtualnie kawałeczek :)
-
2011/08/31 10:45:34
Skoro tak ja reklamujesz, to pewnie ma cos w sobie - bede musiala przetestowac, bo przepisow na pyszne ciasta z jablkami nigdy dosc!
-
2011/08/31 11:02:55
hmm.. jak szarlotka to i jesień ;) U mnie też już mocno jabłkowo, ale wpisy wrzucam bardziej sezonowe, więc wszelkie jabłkowe smakowitości czekają na swoją kolej :)
-
2011/08/31 12:27:31
to ja w pośpiechu kradnę kawałek (:
-
2011/08/31 16:34:32
Niedawno robiłam podobną,z dużą ilością jabłek jest najlepsza;)
-
2011/08/31 16:42:20
jej jaka apetyczna gryba warstwa jabłek
-
2011/08/31 16:47:44
Czy ja tez mogę? Jesli jeszcze cos zostało?
Wspaniale wygląda, po prostu idealna Mysiu!:)
Ściskam:*
-
2011/08/31 19:59:27
podoba mi sie taka ilosc jablek i wpraszam sie na ciacho:)
-
2011/09/01 07:29:28
Mysiu to ja juz jadę do Ostrzeszowa, nawet niedaleko mam:) ...a na tę szarlotkę ostrzę pazurki już od zeszłego roku ....w końcu musze ją upiec:) wielki buziak
-
2011/09/01 08:37:49
wygląda absolutnie fenomenalnie! cudowne zdjęcia
-
2011/09/02 11:42:34
Do Tatr mam chyba najbliżej ale to przecież Twoje wykonanie tak bardzo mi się podoba!:) Wpadam na kawałeczek:)
-
2011/09/02 12:10:28
Piekne zdjęcia!!!!! a szarlotka pyszna robiłam taką w zeszłym roku:)))
-
2011/09/03 11:42:42
Cudna, a nawet cudniusieńka, porywam kawałek i dalej do mojego chleba, co mi rośnie:)
-
2011/09/09 20:53:52
Super, aż palce lizać !:)
-
2012/11/26 19:19:05
Super apetycznie wygląda, tym bardziej że już od dłuższego czasu mam chęć na prawdziwą domową szarlotkę
-
Gość: paulina, *.19-1.cable.virginm.net
2014/12/10 13:14:06
Upiekłam tą szarlotkę i jestem zachwycona!!! przepyszna, delikatna i chrupiąca, polecam każdemu i dziękuję za ten przepis!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl