Blog > Komentarze do wpisu
Konfitura mirabelkowa z rumem

Lato zamknięte w słoiczku i pyszna konfitura z niedocenianych owoców mirabelki

 

Nie wierzyłam dopóki nie spróbowałam! Owoce "Pani Mirabelki " w trakcie przemiany na konfiturę stają się wyśmienite, tracą swoją charakterystyczną kwskowatość i smakują rewelacyjnie - zwłaszcza z kromką świeżego chleba.

Cudowne będzie otorzyć taki słoik w środku zimy, z którego wybuchnie owocowy aromat i wspomnienie lata. Wyrób nieco pracochłonny, ale obiecuję, że ten smak wynagrodzi Wasz wszelki trud. 

Zapraszam Was na bloga Bea w Kuchni, która zainspirowała mnie swoim przepisem na dżem z mirabelek i, od której nauczyłam się nowego sposobu pasteryzacji konfitur, zamiast kłopotać się z wielkimi garami z wrzącą wodą, wystarczy nam tylko piekarnik. Zobaczcie sami jakie to proste! ; )

 


Składniki na około 1 litr konfitury:

2,5 kg mirabelek

2 szklanki cukru

3 łyżki soku z cytryny

30 ml rumu

 

Mirabelki można wcześniej wydrylować, ale z pestką odchodzi bardzo dużo miąższu, dlatego proponuję tę opcję - mirabelki porządnie umyć i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać 3 łyżki wody zagotować i prażyć na bardzo małym ogniu, dość często mieszając, aż owoce popękają i pestki same odejdą (około 2 godziny). Następnie zawartość garnka przecedzić przez sitko i wyrzucić pestki ze skórką. Do "czystej masy dodać cukier i smażyć dodatkowe 30 minut. Zostawić na noc/

Następnego dnia smażyć zawartość do uzyskania gęstej konsystencji. W tym czasie umyć słoiczki, wytrzeć do sucha i wstawić do piekarnika na 15 minut na 120oC i wypiekać.

Kiedy nasza konfitura będzie już gotowa dodać sok z cytryny, rum i prażyć dodatkowe 5 minut. Następnie gorącą masę przekładać do wypieczonych słoiczków (należy pamiętać, aby dotykać słoiki przez ściereczkę, żeby nas nie poparzył), porządnie zakręcić i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Smacznego!


piątek, 12 sierpnia 2011, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/12 09:15:55
nie nadążam z Twoimi pysznymi przepisami :) hihi, zazdroszczę Ci tych mirabelek, dżem/konfitura z tych owoców zawsze należały do jednych z moich ulubionych :) piękne Ci wyszły
-
2011/08/12 10:17:03
uwielbiam konfitury.... Przepysznie wygląda:)
-
2011/08/12 11:58:31
pysznie i pięknie !
-
2011/08/12 12:00:33
mmmm na pewno bardzo smaczna, wierzę na słowo. Przepiękne zdjęcia :)
-
2011/08/12 13:30:36
Świetna konfitura, pewnie smakuje przepysznie ...

Znam tą metodę z piekarnikiem ...... :)

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/08/12 13:57:00
słoiczek takiej konfitury to prawdziwy skarb
-
2011/08/12 16:36:10
no i narobilas mi smaku:) super konfiturka:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl