Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto maślankowe z mirabelkami

Mirabelkowy problem.


Po co na świecie rosną mirabelki? Pytanie nie dawało mi spokoju, bo przecież rzadko kto w dzisiejszych czasach używa ich do czegokolowiek. Postanowiłam zaryzykować i wykorzystać je do jakiegoś wypieku. Wybór padł znowu na ciasto maślankowe, bo to jedno z najdoskonalszych ciast jakie znam, także wyszłam z założenie, że jakby owoce były nie dobre ciasto maślankowe zawsze nadrabia smakiem.

Mirabelki same w sobie są dość kwaśne, ale z ciastem maślankowym komponują się wspaniale. Rada? Im więcej owoców tym lepiej! Posypany wierzch cukrem pudrem nadaje ciastu słodyczy i smakuje wyśmienicie! :) 

Jeśli i Wy nie wiecie co zrobić z Waszymi mirabelkami to zachęcam do upieczenia tego ciasta!

 




Składniki na ciasto:

1 szklankę maślanki
1 szklankę cukru (ja dałam 3/4 szkl.)
2,5 szklanki mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
około 2 kg mirabelek - wydrylowanych 
cukier puder do posypania wierzchu

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, ale tylko tak aby się wszystko połączyło. Wyłożyć na blaszkę, taką zwykłą prostokątną (25 x 35 cm), wyłożoną papierem do pieczenia.Na ciasto położyć mirabelki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 30 minut z termoobiegiem.
Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


środa, 10 sierpnia 2011, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/10 09:45:51
Mysiu piękne zdjecia ...a maślankowe ciasta ...hmmm... rewelacja:) hyba muszę iść p[orozglądać sie za mirabelkami ...pamietam,, że w dzieciństwie mama zawsze robiłą z nich kompot:) uwielbiałąm go:) pozdrawiam
-
2011/08/10 09:55:55
Oj tak jak się ma mirabelkowe drzewo to się ma prawdziwy wysyp tych maleńkich owoców:) Moja babcia też dawniej miała drzewo i najczęściej gotowała z nich kompot:) Ciacho wygląda wspaniale! na pewno było pyszne!:)
-
2011/08/10 11:07:21
Świetna mirabelkowa uczta.
-
2011/08/10 11:08:58
i znowu pyszności (: ja ostatnio nie mam weny do pieczenia ciast owocowych (:
-
2011/08/10 11:13:45
u mnie mirabelek kupić się nie da od kilku lat, za to można je zebrać na kilku dzikich drzewach nie daleko :) piękne owoce i piękne ciasto :)
-
2011/08/10 13:14:33
O patrzę a tu ten sam przepisik,który sobie upatrzyłam na brzoskwinki. Z mirabelkami na pewno też świetnie pasuje, u mojej babci pełno ich, zawsze albo kompot albo tak prosto z drzewa zjadaliśmy. Ja raz posiliłam się na przetwór a właściwie na przetarty miąższ mirabelek przez sito. Ciocia doradziła, żeby nie dodawać cukru bo będą za słodkie. Efekt, był tak kwaśny, że przełknąć nie szło heheh Ale w cieście jak najbardziej :) Trzeba promować mirabelki, bosą niedoceniane :)
P.s
Tam w cieście z brzoskwinkami przy proszku do pieczenia brakuje początku :) Po porównaniu przepisu już wiem o co chodzi :)
-
2011/08/10 15:35:09
-
2011/08/10 15:39:25
coś mi się komentarze nie chcą pisać:)
Mirabelka - ale wspomnienie! Mieliśmy 1 żółtą w ogrodzie. Tak bardzo było dużo owoców, że nawet i sąsiedzi sobie zbierali - nie sposób było się nie podzielić:) Tak mnóstwoi owoców rodziła rok-rocznie! Dzięki czemu każdy miał coś z tego drzewa;)
witam w klubie miłośników ciast na maślance:) i jogurcie też, prawda?;)
-
2011/08/10 17:17:36
Kochane moje.. dziekuje za komenatarze, ciesze sie, ze podchodzicie do mirabelki z takim samym sentymenem jak ja, dlatego dzisiaj robie dzem z mirabelek. Mam nadzieje, ze wyjedzie, a Was caly czas zachecam do ciast na maslance ; )
PS. kuchennefascynacje - juz poprawilam ten przepis na ciacho maslankowe z brzoskwiniami, dziekuje za uwage!

Buziaki ;*
-
2011/08/10 17:37:53
jakie piękne zdjęcia
pierwszym jestem zachwycona
-
2011/08/10 19:26:41
Rewelacyjny pomysł! Ciacho wyglada tak smakowicie, że natychmiast bym się skusiła na kawałeczek ;-)
-
2011/08/10 19:51:35
Super ciacho zrobiłaś! Podziwiam drylowanie mirabelek ! :)))
No,ale jak sie chce mieć takie pyszne ciacho to warto :)
Pozdrowionka:)
-
2011/08/10 21:27:01
co do Ciebie nie zajrzę to kusi mnie jakieś pyszne ciacho :) dawno nie jadłam mirabelek, a w takiej odsłonie to nigdy niestety...
-
2011/08/11 09:26:23
Wygląda obłędnie Saro, porywam kawałek do kawki :)

-
Gość: , *.ip.abpl.pl
2011/08/12 13:58:07
Witam mam pytanie jak powiciągałaś pestki z mirabelek? Bo ja nie daje rady z tym nic zrobic :(
-
2011/08/12 14:17:46
Wszystkim bardzo dziekuje za sliczne slowa :)

Gosciu :) ja uzylam drylownicy takiej jak np. uzywa sie do wisni! :) troche nadgarstek boli, bo pestki sa duze, ale da sie wytrzymac :)

Pozdrawiam!
-
Gość: , *.ip.abpl.pl
2011/08/12 14:23:48
ja niestey nie posiadam takiego sprytnego urzadzenia :( straciłam nadzieje, ze kiedykolwiek uda mi sie to zrobić a owocki mi zgniją :/
-
2012/08/07 18:25:46
Olciaky - bardzo sie ciesze, ze smakowalo :)
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2013/08/20 21:23:41
ciasto wygląda ekstra, a ja zawsze kombinuje co zrobić z mirabelkami,teraz już wiem
-
Gość: rybka, 193.242.212.*
2015/07/30 15:05:09
ciasto proste i pyszne, dziekuje za przepis.
-
Gość: Inez, 185.137.19.*
2016/10/08 14:07:59
Bardzo proste ciasto. Robiłam wielokrotnie i zawsze wychodziło pyszne. Z jeżynami też smakuje super. Polecam przepis.
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl