Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam na coś pysznego ! :)


Najlepsze drożdżowe jakie jadłam w życiu! Co powiesz o dzisiejszym cieście? Zapytałam mojego generalnego degustatora - mojego R.

Pyszne! Pięknie wyrośnięte, nie za suche, delikatne, puszyste, nawet rabarbar dobrze tutaj pasuje, z chrupiącą kruszonką, pyszne.

Czy można czegoś więcej pragnąć? Odpowiem jedno - dokładkę ;)

Idealnie ciasto na tak pięknie i słoneczne popołudnia jak ten! Naprwdę polecam. Przepis bardzo prosty do przygotowania, bardzo dobrze się z nim pracuje, chociaż potrzebuję dużo czasu na wyrośnięcie, piecze się je w ciekawy sposób - przez 20 minut w otwartym piekarniku, dopiero później domyka się drzwiczki. 

Autorka przepisu: Asia

 




Składniki na ciasto drożdżowe

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 kostka masła (200 g)

4 jajka

1 saszetka (8 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych (użyłam drożdży instant - piekarskich babuni)

4 szklanki mąki pszennej (lub mąki orkiszowej)

 

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki pszennej (lub mąki orkiszowej)

50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch

50 g cukru

125 g masła (schłodzonego)

 

Dodatkowo:

600 - 700 g rabarbaru

cukier puder

 

***

(1 szklanka = 250 ml)

***

 

Formę o wymiarach minimum 26 x 33 cm (mierzona po dnie) posmarować z grubsza oliwą lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z jajkami (zanim dodamy jajka upewnijmy się że masa nie jest bardzo gorąca, aby jajka się w niej nie ścięły). Wsypać drożdże (świeże wcześnie pokruszyć) do jeszcze ciepłej masy i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (blisko źródła ciepła, bez przeciągów), aż masa się spieni i zgęstnieje.
Dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki, choć ciasto będzie dość rzadkie. Ciasto można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką (lub końcówkami) do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie pokroić rabarbar na 1/2 cm kawałki. Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka.
Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce (blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na 40 minut (lub dłużej jeśli mamy czas) do czasu aż ciasto podrośnie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić do środka blaszkę z ciastem, drzwiczki otworzyć i piec tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez około 30 - 45 minut aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta - patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto może mieć nierówną powierzchnię, być nieco pofalowane. Boki mogą być wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki, bliżej źródła ciepła). Posypać cukrem pudrem i ostudzić 
przed pokrojeniem.

Smacznego ; )

wtorek, 24 maja 2011, pieczarka_mysia

Komentarze
2011/05/24 21:34:08
Cudnie wyglada, tez tak smakuje ? :) pewnie tak ;p
-
2011/05/25 08:54:52
oj dokładka jak najbardziej jest tutaj na miejscu :) też już mam plany na rabarbarowe co nieco na weekend :
-
2011/05/25 09:26:53
W takim razie niemoge sie doczekac Twojego rabarbarowego szalenstwa :)
Buziaki ;*
-
2011/05/25 12:07:03
faktycznie ciekawy sposób pieczenia :) Wspaniale wygląda, mniam Uwielbiam jak jest duuużo kruszonki :)
-
2011/05/27 12:35:16
uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam...
-
2011/05/27 22:48:18
Co za apetyczne zdjęcia Saro, katujesz moje oczy swoimi świetnymi wypiekami ....
-
2011/05/28 06:22:00
Dziekuje moje Kochane dziewczyny za tak mile komentarze ;*
-
Gość: , eax110.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/14 09:41:11
pyszne, lekko wilgotne i idealnie słodkie.robiłam wczoraj do południa a wieczorem już został mały kawałeczek.dziś robię następne, ale tym razem ze śliwkami :)
-
2011/08/19 14:09:13
robię ciasto drożdzowe po raz pierwszy według Pani przepisu. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pozdrawiam i dziękuję za przepis. (trochę mnie zbiła z tropu forma żeńska w przepisie, ale się szybko przyzwyczaiłem :)
-
2011/08/24 11:09:26
Ciasto zostalo wykonane z suchymi drozdzami wedlug przepisu, kompletna katastrofa. Zmarnowany czas i produkty a ciasto wyladowalo w smietniku
-
Gość: uro, dynamic-78-9-151-10.ssp.dialog.net.pl
2012/05/05 17:30:29
wlasnie pieke to ciasto jak narazie wyglada super czekam na final dzieki za przepis pozdrawiam
-
Gość: Joasia, 79.138.228.228.bredband.3.dk
2012/05/06 16:37:08
Już wcześniej miałam wypróbowany przepis na ciasto drożdżowe, ale zamieniłam je na powyższy, bo jest na prawdę rewelacyjny.
Ciasto dobrze wyrasta i nie jest suche w środku.
Wprowadziłam tylko jedną modyfikacje. Do podgrzanego mleka, cukru, margaryny i drożdży dodaje jakieś 6 łyżek mąki. A miskę z zaczynem a potem ciastem stawiam do wyrośnięcia w większym garnku wypełnionym ciepłą ale nie gorącą wodą. Należy także pamiętać aby w trakcie przygotowywania ciasta nie otwierać okien w domu...

POLECAM TEN PRZEPIS!!
-
Gość: , ip-79-175-198-42.cable.smsnet.pl
2012/05/07 20:26:38
ciasto porażka całe wylądowało w koszu wogóle nie wyrosło zrobiłam dokladnie tak jak w przepisie niestety przepis do bani........... zazwyczaj robie dobre ciasta
-
2012/05/07 20:45:28
Gość: , ip-79-175-198-42.cable.smsnet.pl - przykro mi bardzo, mnie wyszlo bardzo dobre.

Pozdrawiam :)
-
Gość: Kasia, apn-95-40-163-145.dynamic.gprs.plus.pl
2012/05/11 18:56:05
Zrobiłam i smakuje wyśmienicie, ale coś mi kruszonka nie wyszła :(
Zdjęcia na blogu masz super :)
-
2012/05/12 17:15:30
Przepyszne, jeszcze ciepłe musiałam spróbować, bo za długo czekać aż ostygnie.
Z niecierpliwością czekam na swojskie truskawki , żeby zajadać się wspaniałą drożdżówka, pomimo, ze bardzo ograniczam ciasta, że nie wspomnę o maśle, którego w ogóle już nie jemy;p
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: , 46.204.44.48.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/06/15 16:01:52
Wcześniej piekłam drożdżowe, ale nie wyrastało mi tak pięknie, jak to z Pani przepisu. Właściwie wyrosło aż zbyt dobrze :). Jedyny mankament przepisu to kruszonka. Moim zdaniem powinna być z samej mąki pszennej. Zrobiłam ją z Pani przepisu inaczej niż zwykle i nie wyszła. Ja robię kruszonkę w ten sposób: biorę 1/2 kostki zimnego masła (100g), trę masło na tarce o dużych oczkach, po czym delikatnie rozcieram ze szklanką mąki pszennej i 1/2 szklanki cukru. Polecam.
-
Gość: piczreczka, netcom-176-101-140-99.netcominternet.pl
2013/04/14 15:20:11
Smak super, wyrosło, miękkie, wilgotne, jedna porażka, to ta, że rozpłyneła się kruszonka
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
 Top Blogi Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl