Blog > Komentarze do wpisu
Chleb, najprostszy z prostych

  Czyli chleb prosto z garnka ; ) Czy jest coś łatwiejszego?

 

Od dziś wiem, że upieczenie domowego chleba nie jest trudne, a nawet bardzo proste! Rośnia bardzo długo, bo 18 godzin, a potem jeszcze 2. Składniki nie są wyszukane, bo każdy w domu ma mąke, wodę, sól, a po świeże drożdże można skoczyć do sklepu. Jest naprawdę pyszny - delikatny, w smaku neutralny, przypomina lekko chleb na zakwasie. Polecam - bo przynajmniej wiemy co jemy! Chleb bez konserwantów, polepszaczy, bo w końcu musimy dbać o nasze brzuszki! :-)

 

 

Składniki na 1 bochenek:

3 szklanki mąki pszennej

 1,5 szklanki wody

1 i 1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki drożdży suchych lub 2 g drożdży świeżych 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli. Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze. Po 12 - 18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartym dłońmi. Kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie (można to zrobić też wkładając ciasto do koszyczka lub miski czy durszlaka wyłożonego ściereczką) na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy. Teraz nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące. Chleb odwijamy, przekładamy albo na deskę i z niej zsuwamy do naczynia, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy około 10 - 15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.

 

Smacznego :)

 

 

niedziela, 06 lutego 2011, pieczarka_mysia
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/07 14:34:04
ale ten chlebek fantastycznie wygląda! poproszę o kromeczkę;)
-
2011/02/07 19:02:18
Super chlebek, bardzo fajny sposób pieczenia .... jest śliczny !:)
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/02/07 22:29:51
wyglada wspaniale a szczególnie w przekroju taki mięcuchnmy mniam!
-
2011/02/08 18:58:24
chlebek miam, że palce lizać, i ta skórka :)
Pozdrawiam serdecznie:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl