Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto mocno czekoladowe

Mega czekoladowe ciasto z malinami

 

Ciasto niemal rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne w smaku, smakuje jak najlepsza belgijska roztopiona czekolada z malinami.. warte polecenia i upieczenia, ja napewno na jednym upieczeniu nie zostanę, bo jestem wielk± fank± czekoladowych, mokrych ciast, więc nic nie zostaje jak wzi±ć wielki kawał ciasta, kubek mleka i obejrzeć film pt" Czekolada" : )

 

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wody

1 szklanka m±ki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado

1 szklanka jasnego cukru demerara

3 pełne łyżki kakao

3 ¶redniej wielko¶ci jajka

1/3 szklanki kwa¶nej ¶mietany 12% lub 75 ml ma¶lanki

2 łyżki rumu

100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji

 

Czekoladę połaman± na kawałki rozpu¶cić z wod±, masłem, kaw±; lekko przestudzić. M±kę przesiać z proszkiem, sod±, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z m±k±. Jajka rozm±cić ze ¶mietan± i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Wsypać mrożone maliny, wymieszać.

Formę natłu¶cić i wysypać bułk± tart± b±dĽ kasz± mann±. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C.

Wyj±ć z piekarnika, wystudzić i opruszyć kakao na wierzchu.

(Piekłam z połowy porcji w formie o ¶rednicy 21 cm).

Smacznego :)

 

wtorek, 17 sierpnia 2010, pieczarka_mysia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/18 19:15:20
pyszne ciacho;-)
-
Go¶ć: Anna, *.18-2.cable.virginm.net
2015/02/14 14:17:37
Wlasnie wstawilam ciasto do piekarnika:) Ciekawa jestem rezultatu - tylko zastanawiam sie nad ta niska temperatura pieczenia - tylko 140 stopni?
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl